Tilbud

Innhold

Biblioteket skal være et sted for læring, kunnskap, opplevelser og deltakelse. Vi låner ut bøker og andre materialer, gir tilgang til Internett og digitale tjenester. Biblioteket er et sted å være og lære og vi har mange arrangement og kurs. 

Meråpent bibliotek

Bydelsbibliotekene er meråpne bibliotek. Det betyr at bibliotekene er tilgjengelige for besøkende utenfor normal åpningstid. Med oppgradert lånekort kan du bruke biblioteket mellom kl. 07.00 og 23.00 hver dag.

Ønsker du å bruke biblioteket i meråpent tidsrom, må du lese og signere kontrakt.

PC og trådløst nett

Vi tilbyr gratis tilgang til internett fra bibliotekets datamaskiner og i trådløst nett. For tilgang må du ha lånekort. Turister kan få gjestekode i skranken, bor du i Trondheim får du et lånekort. Det trådløse nettverket heter Tk-gjestenett. Logg inn med lånekort eller få kode på SMS.

Det er mulig å skrive ut i farger og sort hvitt fra bibliotekets datamaskiner eller egen enhet på alle avdelinger. Utskrift koster 5 kroner per ark. Vi bruker løsningen Princh, så du kan skrive ut fra hvor som helst via nettstedet princh.com

Digitale tjenester

Biblioteket abonnerer på databaser og tilbyr alle med lånekort eller som fysisk kommer til biblioteket tilgang til disse og annet digitalt innhold som e-bøker, lydbøker, e-aviser, e-tidsskrift og filmstrømming. Du finner alle digitale tjenester i appen Bibliofil, eller fra våre nettsider.

 

Arrangementer og kurs

Dame som leser høyt

Biblioteket arrangerer årlig flere kurs, debatter, forfattermøter, og andre arrangement. Se oversikten i arrangementskalenderen.

Læringssenteret gir opplæring i bruk av data, mobil og nettbrett. På hovedbiblioteket tar du kontakt med de ansatte for enkel datahjelp. Du kan også bestille veiledningstime og melde deg på kurs. Ring oss på tlf. 95 26 31 17.

 

3D-printere og micro:bit

Hovedbiblioteket har 3D-printere i 2. etasje, og det er også tilgjengelig printere på bydelsbibliotekene på Byåsen, Moholt og Ranheim. 3D-printerne bruker programvaren Pruca Slicer, og du overfører filen fra PC med en minnepenn. (Minnepennen må ha filformatet FAT.) Det er satt opp en PC med programmet installert ved printerne på hovedbiblioteket. Du finner et kurs i bruk av printeren på YouTube.

Bruk av 3D-printerne er gratis, men vi tar 50 øre pr gram materiale brukt, dette veies og betales i skranken.

Biblioteket aksepterer vi kun bruk av PLA filament. Grunnen til dette er at enkelte filamentmaterialer frigjør stoffer det ikke er heldig å være utsatt for i lengre tid. Det kan også være mer sjenerende lukt ved bruk av enkelte andre filament. Minsteprisen for 3D-print er 5 kroner.

Teknologi: FFF (Fused Filament Fabrication)
Filamentdiameter: 1.75 mm
Minimum laghøyde: 0.05 mm
Dyse: 0.40 mm
Maks skrivetemperatur: 280 °C
Oppvarmet skriveflate: 100 °C
Slicer: PrusaSlicer, Cura
Tilkobling: USB, SD-kort, Ethernet

Tilbudet er selvbetjent. Printermodellen heter Prusa mini+.

 

Biblioteket har en rekke sett med micro:bit som du kan låne. Micro:bit er en datamaskin i lommeformat som du kan programmere, tilpasse og kontrollere for å sette dine digitale ideer, spill og programmer ut i livet. Vitensenterforeningen og NRK har laget Super:bit. På nettsiden finnes oppgaver, informasjon og tips.

Instrumenter

På hovedbiblioteket kan du låne ulike instrumenter. Lånetid er 28 dager. Instrumentene må lånes og leveres på hovedbiblioteket.

 

Frøbiblioteket

Frøbiblioteket er et tilbud for urbane hobbygartnere, enten man har en potte på balkongen, en dyrkingskasse, parsell eller hage. Ordningen fungerer slik at du låner frø fra frøbiblioteket på våren. Du sjekker ut frø selv i en bok som ligger ved frøsamlingen. Der registrerer du hva og hvor mye (max 3 fra hver sort). Deretter forsøker du å høste frø fra plantene du har dyrket, og leverer disse tilbake til biblioteket slik at andre kan låne de året etter. Ordningen er basert på tillit. 

Ved frøbiblioteket kan du også bytte stiklinger ved at du tar med en stikling hjemmefra og bytter i en du finner hos oss. Les om frøbiblioteket.

 

Verktøy og el-sykler

Nå kan du låne verktøy på biblioteket. Verktøyet kan reserveres og lånes av alle over 18 år, men må hentes og leveres på bydelsbibliotekene. Les om verktøybiblioteket

Utlån av elsykler

Lån elsykkel med lasteplan fra hovedbiblioteket, eller fra bydelsbibliotekene på Byåsen, Moholt, Risvollan og Saupstad. Maksvekt på lasteplanet er 100 kilo. Sykkelen har piggdekk på vinteren og den kan lånes i inntil 3 dager. Det er 18 års aldersgrense for lån av elsykkel. Les om utlån av elsykler.

Sist oppdatert: 13.03.2024

Fant du det du lette etter?