Lånekort og regler

Innhold

Utstedelse av lånekort i bibliotekskranken.

Les lånereglene og bli låner

Det er gratis og enkelt å få lånekort. 

Du må samtykke på våre låneregler for å få lånekort. Brudd på lånereglene fører til tap av lånerettigheter. Les gjennom våre låneregler når du oppretter lånekort.

Bli låner

 

Slik kan et lånekort se ut.

Ordensregler ved biblioteket

Alle som besøker Trondheim folkebibliotek skal oppleve at biblioteket er et godt sted å være. Dette forutsetter at alle viser alminnelig god folkeskikk.

Det er ikke lov til å være påvirket av rusmidler eller bruke rusmidler på biblioteket.

Lovbrudd, truende eller sjenerende oppførsel (støy, sjikane, lukt osv.) er ikke tillatt.

Hva skjer dersom reglene ikke følges?

Personalet vil i første omgang høflig gjøre oppmerksom på de krav biblioteket stiller til brukerne. Dersom slik henstilling ikke etterkommes, vises vedkommende bort fra biblioteket for resten av dagen. Securitas eller politiet kontaktes for å foreta bortvisningen.

Ved større brudd på Trondheim folkebiblioteks ordensreglement kan brukere bortvises fra biblioteket. Det kan enten være bortvisning for en tidsavgrenset periode, eller en varig bortvisning. En formell bortvisning skjer kun i meget alvorlige saker, og blir behandlet som enkeltvedtak i henhold til Lov om behandlingsmåten i forvaltningssaker (forvaltningsloven). Det kan for eksempel være tyveri fra samlingen, kjøp/salg av narkotika, ulovlig bruk av PC-er eller uanstendig og truende oppførsel mot brukere eller ansatte.

Bortvisningen skjer skriftlig, og det er kun biblioteksjefen som kan vise bort brukere for mer enn resten av dagen.

Først sendes varsel om bortvisning. Brukeren har da ti dager til å klage før vedtaket endelig fattes. Dersom ingen klage følger, sendes vedtak om bortvisning.

Personvern

For å få lånekort ved Trondheim folkebibliotek trenger vi å registrere personopplysninger om deg. Biblioteket kommer ikke til å bruke dine personopplysninger til mer enn hva som kreves for at du skal kunne låne det vi har til utlån, bruke bibliotekets datamaskiner og trådløse nett, få tilgang til meråpent bibliotek, bruke bibliotekets digitale tjenester som for eksempel lån av e-bøker, når du bruker lånekortet som identifisering, lagres dine innloggingsopplysninger kun i tilstrekkelig tid.

Mer om personvern i bibliotekets systemer og tjenester

Lånekortet

Ha alltid med lånekort når du skal bruke biblioteket. Du er ansvarlig for alt som blir lånt på kortet ditt. Hvis du mister plastkortet, koster et nytt 20 kr. Har du glemt lånekortet, kan du få lånt over skranke med at du viser gyldig legitmasjon eller har med foresatt.

Det er enkelt å få lagt inn lånekortet ditt på mobilen, hent det og lagre i nettleseren på mobilen eller bruk Bibliofil-appen. Du kan bruke mobilt lånekort på de selvbetjente utlånsautomatene, til å logge på det trådløse nettet og for å låse deg inn i de meråpne bibliotekene.

Bibliofil app

Mine sider og Bibliofil

Du kan bruke Mine sider både på denne nettsiden og i appen/nettsiden Bibliofil. Appen kan lastes ned i AppStore for Apple-enheter, eller i Google play for de som bruker Android.Der holder du oversikt over dine lån og reserveringer. Du kan også kontakte oss der. I Bibliofil har du også lånekortet ditt og du kan betale gebyr.

Logg inn på Min side med nummeret på bibliotekkortet eller med den e-postadressen du har registert hos biblioteket. Kortnummeret finner du under strekkoden på bibliotekkortet. Den starter med bokstaven N og fortsetter med tall, for eksempel N00123456. 

Meldinger fra oss om bestillinger som kan hentes, gebyr og kvitteringer på lån og innleveringer kommer på e-post, SMS eller pr brev etter hva du har satt opp under Min profil. Det kommer ikke varsler i appen, men du får de viktigste beskjedene på forsiden etter innlogging.

Hjelp til innlogging

PIN-koden oppretter du ved bestilling eller henting av lånekort. Den bruker du når du låner på automatene. Har du glemt den kan du bestille ny og få den tilsendt på e-post eller SMS.

Du bruker også lånekortnummer og pinkode for å logge inn i Bibliofil, BookBites, på publikumsmaskiner, meråpent bibliotek og i vårt trådløse nett.

I Bibliofil bør du opprette et passord for ekstra sikkerhet. Passordet overstyrer pinkoden, det vil si at hvis du har laget deg et passord, kan du ikke lengre logge deg inn i appen eller på nettsiden med bare pinkoden. Da er det passordet som gjelder. Du kan endre pinkode og passord i Bibliofil.

Har du problemer med innlogging eller med å motta meldinger?

Familiemappa

Har du barn i familien og ønsker å kunne se og forlenge alle lån som er registrert i familien samtidig?

Her finner du en steg-for-steg bruksanvisning i hvordan du kan holde oversikt over alle lån i familien. Merk at du må bruke Bibliofil-sidene eller appen.

Dame ved bokhylle

Hvordan finner jeg fram på biblioteket?

Bibliotekene er organisert på ulike måter, men alle vil ha en del med materiale for voksne og en for barn. Du kan søke opp alt materiale på nettsiden, i Bibliofil eller på egne søkemaskiner i biblioteket, og finne plassering for akkurat det du leter etter der. Våre ansatte vil være tilgjengelige for å hjelpe deg med å finne frem.

Hvordan reservere?

Søk opp det du vil låne på nettsiden eller Bibliofil-appen. Klikk på "Reserver" eller "Bestill", og logg inn med lånekortnummer og PIN-kode/passord for å fullføre bestillingen. Velg hvilket bibliotek du vil hente på. Du kan se om materiale er ledig på hylla, eller utlånt. Nyere titler er det ofte venteliste på.

Du får varsel når lånematerialet er klart til å hentes på biblioteket, på e-post eller SMS. Måten du kontaktes på bestemmer du selv på Bibliofil.

Er det noe vi ikke har? Med Nasjonalt lånekort kan du låne bøker fra andre bibliotek og få de tilsendt til ditt nærmeste bibliotek.

Hvordan hente?

Man kan selv hente reserverte bøker fra hentehylla.

Når du får varsel om at du har bøker eller annet utlånsmateriale til henting får du også et hentenummer med en kode, for eksempel: 20/154 Fristen for å hente står også i meldingen. Du har seks dager på deg. Etter denne datoen leveres tittelen inn og settes tilbake i biblioteket eller går til neste på venteliste. Hvis du vet at du ikke kommer til å hente, ber vi deg å avbestille så raskt som mulig.

Det første tallet er datoen, og hylla er sortert etter dette. Det andre tallet viser til rekkefølgen under dato. Hvis du ikke husker hentenummeret, kan du slå det opp på automaten eller se det i Bibliofil-appen.

Finn riktig dato og deretter riktig nummer, og lån deretter materialet i utlånsautomatene med lånekort.

Om du har bestilt henting på feil bibliotek, kan du endre dette i Bibliofil under Lånt og bestilt. Tittelen vil da bli levert inn og sendt til biblioteket du endrer til. Det vil ta minst 3-4 virkedager. Du vil få ny melding om henting når den er kommet frem.

Hvordan låne?

Trykk "Låne" på skjermen, og skann strekkoden på lånekortet eller mobilen din under det røde lyset til høyre. Tast PIN-kode. Legg det du vil låne ned på platen i midten foran deg, og de vil registreres automatisk. Legg en og en ting på platen i gangen.

Sjekk på skjermen at alt du vil låne er registrert som utlånt. Her står også innleveringsfrist. Avslutt med eller uten kvittering ved å trykke nede til høyre på skjermen. Har du registrert e-postadressen din hos oss, vil du få kvittering automatisk på e-post samme dag. Tittelen på e-posten er "Lånefrister på lån fra biblioteket".

 

Hvordan leverer jeg?

Innleveringsautomatene ved Hovedbiblioteket.

På hovedbiblioteket er det en egen returautomat. Følg instruksjoner på skjermen og lever en og en ting i gangen. Du kan velge om du vil ha kvittering på innleveringen.

På bydelsbibliotekene leverer du inn på automatene. Velg retur og følg instruksjoner for hvilken tralle materiale skal legges på. Du kan velge om du vil ha kvittering på innleveringen.

Alle bibliotek har svarte returkasser merket biblioteket på utsiden av bibliotekene. Her kan du levere på eget ansvar utenom åpningstid.

Du kan levere tilbake på en annet bibliotek enn der du lånte. Også ved andre bibliotek i Norge. Vi tar i mot lån fra andre bibliotek utenom Trondheim folkebibliotek, og sender tilbake der du har lånt det.

Har du registrert e-postadressen din hos oss, vil du få kvittering automatisk på e-post samme dag. Tittelen på e-posten er "Innleveringskvittering fra biblioteket".

 

For sen innlevering

Biblioteket har også betalingsterminaler.

Du er selv ansvarlig for å levere det du har lånt innen fristen. Om du har registrert e-post på lånekortet kan du velge å få varsel på forfallsdag. Du kan slå på dette under din profil. Mottar du ikke e-post fra oss? Du kan forlenge lånetiden om det ikke er noen som venter på det du har lånt.

Når purring er sendt via e-post, SMS eller brev, må det betales gebyr. Denne kan betales i Bibliofil-appen. Første påminnelse sendes en uke etter forfallsdato. Andre påminnelse sendes tre uker etter forfallsdato. Gebyrer og erstatningsatser er fastsatt i lånereglene.

 

Film- og spilllån og aldersgrenser

Film og dataspill lånt ved biblioteket er til privat bruk. Aldersgrense for lån følger anbefalt aldersgrense på det som lånes. Ønsker barn å låne film eller dataspill med aldersgrense over sin egen vil de bli avvist på utlånsautomatene, de kan kun låne ved foresattes tillatelse over disk. Biblioteket er ikke ansvarlig for skader som måtte oppstå på avspillingsutstyr.

Gaver til biblioteket

Biblioteket tar ikke imot gaver i form av bøker og andre medier. Årsaken til dette er at vi blir tilbudt for mye og ikke har kapasitet til å ta imot. Vi kjøper inn nye og aktuelle titler til samlingen gjennom hele året. Vi benytter Nasjonalbiblioteket og andre bibliotek til å låne inn det vi ikke har selv.

Ta kontakt med Fretex, bruktbutikker, veldedige organisasjoner, loppemarked eller forsøk å selge eller gi bort på finn.no, bookis.com eller Facebook-grupper. Der tror vi bøkene får det bedre.

Sist oppdatert: 16.05.2024

Fant du det du lette etter?