Smitteverntiltak i bibliotekene

Trondheim

Innhold

Bilde av Nidelva fra manufaktura82 På disse sidene vil du finne informasjon om vår samling av lokalhistorisk materiale om og i tilknytning til Trondheim. Du vil også finne tips til nettressurser om byens historie. 

Søk etter Trondheimsstoff i:

Bibliotekbasen - bøker
Artikkelbasen  - artikler i bøker og tidsskrift
Trondheim i skjønnlitteraturen  - romaner, dikt og noveller 
Nasjonalbibliotekets avissøk - tilgjengelig fra bibliotekets PC-er og i det trådløse nettverket på biblioteket. Mer om avissøket.

Nye bøker med emne Trondheim

Nye bøker om Trondheim

Trondheimssamlinga 

Den åpne delen av samlinga befinner seg i hovedbibliotekets 3. etasje, og de fleste bøkene her kan lånes med hjem. Det er også arbeidsplasser for dem som vil arbeide med lokalhistorie, for eksempel til slekstforsking eller skoleoppgaver.

Foruten lokalhistorisk litteratur rommer Trondheimssamlinga:

Trondheimsaviser på mikrofilm og i digital form

mikrofilmsamlinga finnes det aviser fra Trondheim, en del aviser fra Sør-Trøndelag og illegale aviser fra 2. verdenskrig. 

Adresseavisen er for en stor del også tilgjengelig digitalt hos Nasjonalbiblioteket fra 1927 og i Atekst fra 2000.

Leseapparatet har mulighet for utskrift og nedlasting til minnepinne. Det er mulig å reservere tidsrom (maks 2 timer i gangen). Kontakt voksenavdelinga for bestilling.

Klipparkiv 

Ved leseapparatet finnes også et omfattende klipparkiv, som inneholder eldre avisartikler om Trondheim. En del av dette er materiale som ikke er digitalisert.

TrondheimsrommetEn del trondheimslitteratur befinner seg på "Trondheimsrommet" i 2. etasje på hovedbiblioteket. Her oppbevarer vi ett eksemplar av alt vi har av lokalhistorisk litteratur. Bøker herfra kan ikke lånes med hjem. Hvis du har behov for å bruke litteraturen og studiemulighetene på dette rommet kan du kvittere ut en egen nøkkel i skranken på Voksenavdelinga. Hjelp oss med å passe på dette tilbudet, slik at vi også i framtida kan ha en mest mulig representativ samling med litteratur om byens historie. 

Her finner du også Petter Egge studiesamling.

Andre nyttige nettsteder

Lenker til lokalhistoriske ressurser
  • Gunnerusbiblioteket
    Har tradisjoner tilbake til 1760, og er i dag en del av Universitetsbiblioteket i Trondheim. Stor og verdifull samling av lokalhistorisk litteratur, fotografier. Mye av det er digitalisert og tilgjengelig på gunnerus.no

Adressebog for Trondhjem

Gammelt kart over TrondheimAdressebok Trondhjem 1888Trondhjems Adressebok 1917Trondhjems Adressebok 1926

Trondheim folkebibliotek har digitalisert Trondhjems Adressebok fram til 1925. I adressebøkene kan du finne informasjon om gateadresser i Trondheim, hvem som bodde der og noen ganger hvilket yrke eller tilknytting til boligen de hadde. 

Søk og les i adressebøkene fra 1888 - 1925

Alle utgaver fra 1888 - 1966 ligger tilgjengelig i Nasjonalbibliotekets nettsøk

Trondhjems turistforenings årbøker

Årbøkene til Trondhjems turistforening er digitalisert og publisert i samarbeid mellom Trondheim folkebibliotek og Trondhjems turistforening.

Søk og les årbøkene.

Digitaliserte Trondheimsbøker

Vi har digitalisert et utvalg historiske bøker om byen. Du finner også mange i bokhylla.no

Tips oss!

Vi er hele tida på utkikk etter lokalhistoriske utgivelser. Det er ikke alltid like lett å spore opp slike utgivelser, og det er mange hull i samlingene våre. Vi vil svært gjerne ha tips fra brukerne, hvis noen kjenner til bøker/hefter/skrifter som vi ikke har, men burde ha hatt! Vi mottar også gjerne forslag til andre typer forbedringer av det lokalhistoriske tilbudet! 

Kontaktperson: Hanne Dahlen
Telefon: 72 54 75 39
Epost: hanne.dahlen@trondheim.kommune.no

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Din tilbakemelding blir ikke besvart. Hvis du behøver hjelp, vennligst benytt en av våre kanaler for kontakt.