Smitteverntiltak i bibliotekene

Brukerveiledning publikumsmaskiner

Innhold

Låne pcPå bibliotekene har vi PCer for publikum i et eget nett som kjører Linux Ubuntu

For å benytte deg av disse må du ha lånekort med pinkode. Turister kan få turistkode ved henvendelse i skranken. Det er viktig at du logger ut eller slår av maskinen etter bruk!

Vi har laget en brukerveiledning for hvordan du logger deg inn, åpner filer, skriver ut og viser hvilke programmer du bør velge. 

 

Innlogging

Du trenger lånekort for å logge inn. Skriv inn det som står under strekkoden N002…Stor eller liten N har ingen betydning. Det er bare tall etter N, først to nuller. Skriv inn nummeret og trykk Ok Skriv så inn din personlige pinkode. Samme som du bruker når du låner bøker eller bruker Mine Sider.


Kontakt informasjonen ved spørsmål om lånekort eller innlogging.
Les over reglene for bruk av PC og bekreft at du har lest meldingen. Du kan nå bruke PCen i 45 minutter. Hvis du bruker opp tiden kan du logge inn på nytt igjen etter 30 minutter.

 

Hvilket program skal jeg bruke?

 

 Oppgave

 Program på Windows

Program på Linux 

Internett Internet Explorer, Google Chrome Firefox 
Tekstbehandling Microsoft Office Word LibreOffice Writer
Regneark Microsoft Office Excel LibreOffice Calc
Bilderedigering Paint, Photoshop GIMP
PDF-leser Adobe Reader Dokumentvisning

Lagring av filer

Maskinen vil slette alle filer i det du logges ut (inkludert nettlogger, passord og internettfiler). Vi anbefaler derfor at alle filer lagres i skytjenester som Google disk, Dropbox, Microsoft One Drive eller tilsvarende. Du kan også sende filene som vedlegg på e-post og sende de til deg selv. Du kan også lagre filer på USB/minnepinne.

  

Bruke minnepinne/USB

Det er minnekortleser (USB-kontakt) på skjermen (venstre side nederst) og på selve harddisken på framsiden (høyre side). Sett i minnekortet.

Minnekortet vil legge seg som en snarvei på skrivebordet. Og et mappevindu vil åpnes automatisk. Og vise innholdet på minnepinnen. Du finner den også fra Filutforsker, under Devices.

 

Utskrift med Princh

  • Velg skriv ut fra dokumentet eller nettsiden du vil ha utskrift av (velg gjerne utskriftsvennlig format om det er tilgjengelig på nettsiden)
  • Vent på Princh-vinduet
  • Velg direkte utskrift ved å betale med bankkort
  • Eller velg bestill utskrift for å betale kontant eller med Vipps i skranke
  • Etter betaling kommer utskriften ut på skriveren

Utskrifter koster 5 kr pr ark.

 

 

Snarveier til avissøk og Filmbib

På skrivebordet er det snarveier til søk i ulike avisbaser; Nasjonalbibliotekets søk i norske aviser, Atekst og Pressreader for å lese ferske e-aviser og e-tidsskrift. Du kan også logge på filmbib.no for å se norske dokumentar- og kortfilmer.

Spør de ansatte på biblioteket om hjelp til å søke i avisbasene om du trenger det.

 

Utlogging

For at ikke andre skal få tilgang til det du har brukt maskinen til, er det viktig at du logger av før du forlater maskinen. Velg Start på nytt under AV-knappen øverst i høyre hjørne. Ønsker du å logge inn igjen, må du vente 30 minutter.

 

Brukerdokumentasjon Ubuntu (kun engelsk)

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Din tilbakemelding blir ikke besvart. Hvis du behøver hjelp, vennligst benytt en av våre kanaler for kontakt.