129 lånte borhammer på biblioteket i 2020

Innhold

2020 var året biblioteket flyttet tilbudet ut på nett. Selv om Trondheim folkebibliotek var stengt for publikum fra 12. mars til 1. juni, var det høy aktivitet hos de bibliotekansatte. Personalet tok utfordringene på strak arm og etablerte det digitale biblioteket i løpet av kort tid. Nye tilbud ble etablert og midler ble omdisponert for å møte den økte etterspørsel etter digitale tjenester.

Ikke alle ønsker eller har anledning til å lese bøker digitalt. Det tok vi hensyn til og etablerte Hentebiblioteket, et slags take-away tilbud som var åpent i perioden 28. april-29. mai. Savnet etter å kunne bruke biblioteket var stort hos våre lånere. Gleden var derfor stor både hos publikum og ansatte da vi kunne åpne dørene igjen 2. juni.

 
 
 
Se dette innlegget på Instagram

Et innlegg delt av Trondheim folkebibliotek (@tfbno)

Gjennom høsten har biblioteket hatt tilnærmet normale åpningstider. Det er trygt og forutsigbart at biblioteket holdes åpent i en tid hvor endrede retningslinjer medfører nedstenging og mye usikkerhet i befolkningen. Bibliotekets tilbud og tjenester bidrar også positivt til folks psykiske helse i en vanskelig tid. Gode og romslige lokaler, utstrakt bruk av desinfeksjonsmidler og økt renhold fra de ansattes side er med på å bidra til at folk føler seg trygge.

- Etter gjenåpningen, har det å forene åpne dører med solid smittevern, vært bibliotekets viktigste oppgave. Det har vært svært viktig for oss å holde åpent og være til stede som en kultur- og læringsinstitusjon. Gjennom året har vi hatt et svært godt samarbeid med smittevernlegene og beredskapsorganisasjonen i Trondheim kommune. Vi har fått dette til sammen, sier biblioteksjef Jannicke Røgler.

 

 
 
 
Se dette innlegget på Instagram

Et innlegg delt av Trondheim folkebibliotek (@tfbno)

Økt bruk av e-medier

Det har vært en nedgang i utlån av fysiske medier på 25% i 2020. Samtidig ser vi en stor økning i utlånet av e-bøker. Her hadde vi et utlån på nærmere 70 000, en økning på 40%. Utlån av verktøy fra Verktøybiblioteket har gått opp etter at alle bydelsbibliotek begynte å tilby dette i 2020. Mange benyttet nok nedstengingen i vår til å pusse opp hjemme, og da kom de til oss for å låne verktøy. I tillegg økte endelig tilbudet av tilgjengelige strømmede lydbøker for bibliotekene i 2020. Det medførte en særlig stor økning i strømming av lydbøker. På biblioteket vet vi at det er et stort ønske om lydbøker, men fram til nå har tilbudet dessverre vært svært mangelfullt.

Nasjonalbiblioteket trådte også støttende til med bevilgninger til innkjøp av flere e-bøker, og de gjorde også sine digitale løsninger lettere tilgjengelig for folk flest.

PressReader, som gir deg digital tilgang til en lang rekke tidsskrifter og aviser, merket også økt bruk og interesse. Tilgangen til tjenesten ble også utvidet under nedstengningen, slik at du nå har tilgang gjennom appen Bibliofil i tillegg til gjennom bibliotekets trådløse nett.

Filmoteket er en ny tjeneste der alle med lånekort kan låne og strømme filmer gratis. Denne tjenesten tok vi i bruk i april og så langt har vi lånt ut 2000 filmer. I tillegg har mange benyttet seg av strømmetjenesten for kort- og dokumentarfilmer; Filmbib.

Det digitale tilbudet blir stadig viktigere for mange av våre lånere. Økningen vi ser under koronaen, forventer vi vil holde seg framover.

Besøket nesten halvert

Det totale besøkstallet i 2020 var ca. 653 000, noe som utgjør en nedgang på 43 prosent.

Det er naturlig at besøkstallet er vesentlig lavere med tanke på koronaen. Bibliotekene var stengt en lang periode; fra 12. mars til 1. juni. Heimdal var ekstra lenge stengt, fra mars til skolestart i august.

Etter at biblioteket åpnet igjen, har besøkstallet per måned ligget på omtrent det halve av normalen.

 
 
 
Se dette innlegget på Instagram

Et innlegg delt av Trondheim folkebibliotek (@tfbno)

Arrangement

I det nasjonale bokåret 2019 var Trondheim folkebibliotek kommet i en svært god utvikling med tanke på å gjennomføre litteratur- og kunnskapsarrangement for både barn og voksne. I tillegg arrangerte vi ulike verksteder av typen språkkafé, datakurs og hobbyverksted for barna. Grunnet koronaen ble 2020 et uvanlig år på arrangementsfronten, med kraftig nedgang i antall fysiske arrangement. Samtidig ble mange arrangement filmet og publisert på nett, noe vi i liten grad hadde gjort tidligere.

Noen av høydepunktene blant de fysiske arrangementene på begynnelsen av året, før pandemien stengte ned samfunnet, var utsolgt barneteater om Askeladden og en panelsamtale om kroppsfokus med Steinar Leirvik, Dorthe Stensvold og Finn Skårderud.

I løpet av 2020 produserte vi 51 digitale arrangementer av forskjellig slag, fra lesestunder for barn og voksne til foredrag og debatter. Disse ble publisert på nettsiden og i de sosiale kanalene våre. Et høydepunkt her var Hallbjørn Rønnings kriminelle vandring gjennom Trondheims skyggesider, presentert under Krimfestivalen i november. Faste arrangementserier som Barneuniversitet og Klassikertimen ble også flyttet over til digitale flater.

Da smittetallene sank og samfunnet åpnet litt opp igjen på høsten, kombinerte vi fysiske og digitale arrangement. På den måten kunne publikum selv velge om de ville få med seg arrangementet i lokalet eller hjemme i sin egen stue. Blant annet ble ulike arrangement med Are Sende Osen, Håkon Bleken og Morten Krogvold presentert på denne måten.

Blant høstens høydepunkt var også Trondheim litteraturfest, som arrangeres i samarbeid med Litteraturhuset i Trondheim, og Bokhøsten. Bokhøsten er kvelden der Trondheim folkebiblioteks egne ansatte presenterer bøkene de selv har høyest forventninger til den kommende høsten.

Støtte fra Nasjonalbiblioteket og vår samarbeidspartnere Kunnskapsbyen og Litteraturhuset har gjort det mulig å gjennomføre et såpass høyt antall arrangementer på tross av pandemien.

Selvbetjent bibliotek

Stadig flere bibliotekbrukere har oppdaget nytten av å skaffe seg tilgang til selvbetjent bibliotek som gjør at du med lånekort kan låse deg selv inn i bydelsbiblioteket før og etter vanlig åpningstid. Av hensyn til smittevernet har tilbudet om selvbetjent bibliotek vært stengt siden nedstengingen 1. mars. Når vi åpner opp igjen, vil det også være et tilbud på bydelsbiblioteket i Klæbu.

Populære titler

 
 
 
Se dette innlegget på Instagram

Et innlegg delt av Trondheim folkebibliotek (@tfbno)

Topp ti-listen over hva som er mest utlånt, viser at barna fortsatt er glad i seriene “Detektivbyrå nr 2”, “Amuletten” og “Nordlys”. Helt på topp finner vi den første boka i Nordlys-serien “Reisen til Jotundalen”. Forfatteren Malin Falch er fra Trondheim.

Hos de voksne er det Nina Lykke med boka “Full spredning” som topper listen.
Videre i lista kommer Anne B. Ragdes “Datteren” og Agnes Ravatn med “Dei sju dørene”.

Antall lån står i parantes.

Mest utlånte titler for barn

  1. Malin Falch: Reisen til Jotundalen (513)
  2. Kazu Kibuishi: Steinvokteren (438) 
  3. Jørn Lier Horst: Jakten på Tyven-tyven (435)
  4. Malin Falch: Vikingene og orakelet (430) 
  5. Dav Pilkey: Hundemannen : når villdyret våkner (429) 
  6. Malin Falch: Bjørnar : en historie fra Nordlys (412)
  7. Jørn Lier Horst: Operasjon bronseplass (408)
  8. Jørn Lier Horst: Operasjon Sjørøver (407)
  9. Jørn Lier Horst: Jakten på Jungelens dronning (402 )
  10. Jørn Lier Horst: Operasjon Skipsvrak (401)

Mest utlånte titler for voksne

  1. Nina Lykke: Full spredning (620)
  2. Anne Birkefeldt Ragde: Datteren (448)
  3. Agnes Ravatn: Dei sju dørene (369)
  4. Helene Flood: Terapeuten (343)
  5. Jo Nesbø: Kniv (335)
  6. Lucinda Riley: Solsøsteren : Electras historie (318)
  7. Camilla Grebe: Skyggejegeren (305)
  8. Lars Mytting: Søsterklokkene (297)
  9. Jørn Lier Horst: Illvilje (296)
  10. Maja Lunde: Przewalskis hest (283)

Mest utlånte e-bøker og e-lydbøker

  1. Tore Renberg: Tollak til Ingeborg (242)
  2. Beate Grimsrud: Jeg foreslår at vi våkner (223)
  3. Vigdis Hjorth: Er mor død (182)
  4. Lars Mytting: Hekneveven (154)
  5. Tore Renberg: Tollak til Ingeborg (lydbok) (134)
  6. Jo Nesbø: Kongeriket (134)
  7. Nina Lykke: Full spredning (130)
  8. Roy Jacobsen: Bare en mor (125)
  9. Roy Jacobsen: Bare en mor (lydbok) (122)
  10. Karin Fossum: Bakom synger døden (121)

Mest utlånt utstyr og andre ting

  1. Frøposer (615)
  2. Ellastesykkel (129)
  3. Borhammer (129)
  4. Bitssett (69)
  5. Stendersøker (60)
  6. Symaskin (57)
  7. Borsett (52)
  8. Nintendo classic mini: Super Nintendo (51)
  9. Styreskinne til sirkelsag (46)
  10. Sirkelsag (46)


Nøkkeltall

  • Besøket på Trondheim folkebibliotek gikk ned med 43% (490 000 færre besøk)
  • Utlånet av fysiske medier på bibliotekene i Trondheim gikk ned med 25,5% (183 000 færre lån, fornyelser er ikke medregnet) 
  • Utlån av e-bøker økte med 40%, til 70 000
  • Visninger på Trondheims YouTube-kanal økte med 1500% (5000 visninger i 2020) 
  • Bruken av bibliotekets podcast økte med 405% (3500 flere avspillinger) 
  • Videovisninger av arrangement m.m. på Facebook økte med 610% (73 000 flere minutter sett) 
  • 4345 barn i Trondheim kommune deltok på leselystkampanjen Sommerles, en nedgang på 7%. De leste til sammen mer enn 6,1 millioner sider fordelt på 52 500 bøker. 
  • Klassebesøk: 294 klasser, en nedgang på 40% (4700 færre besøkende). 
  • 751 fysiske arrangement, tilnærmet en halvering. 
  • 51 digitale arrangement med til sammen ca 900 besøkende.

 

med vennlig hilsen
Jannicke Røgler
Biblioteksjef ved Trondheim folkebibliotek
Kontaktinfo


Statistikk fra biblioteket siste fem år

Sist oppdatert: 28.09.2021

Fant du det du lette etter?