Registrer deg som låner
Hvem kan låne?
Alle med norsk ID-nummer kan få nasjonalt lånekort som kan brukes ved bibliotek i hele landet. Lånere uten norsk ID-nummer, skoler, barnehager og institusjoner vil få et lokalt kort som kun kan brukes til lån ved bibliotekene i Trondheim. Gyldig legitimasjon og bostedsadresse må oppgis i alle tilfeller. Studenter med utenlandsk ID må oppgi sin norske adresse.
Ved første gangs registrering fyller du ut registreringen øverst på denne siden. Foresatte må fylle ut skjema for barn under 15 år. Barn kan få lånekort fra de starter på skolen.
Forpliktelser
Når du har lånekort og låner materiale hos oss, forplikter du deg til å:
- Behandle bibliotekets materiale pent
- Levere utlånt materiale innen fristen
- Erstatte skader på, eller tap av, lånt materiale
- Sørge for at oppdatert kontaktinformasjon er registrert i vårt system
Det er foresatte som har ansvar for at dette overholdes for sine barn opp til 15 år. Fra fylte 15 år regnes du som voksen og står selv ansvarlig. For institusjoner er det kontaktperson eller leder som er ansvarlig.
Lånetider og forlengelse
Vanlig lånetid er 4 uker.
Unntak:
- el-sykkel: 3 dager
- ukeslånbøker: 1 uke
- verktøy: 1 uke
- film og tv-serier: 2 uker
- musikk: 2 uker
- språkkurs: 8 uker
- bøker lånt til skoler og barnehager: 42 dager
Lån kan fornyes inntil 2 ganger lånetid dersom materialet ikke er reservert for andre, med unntak av ukeslån, el-sykkel og verktøy. Dette kan ikke forlenges. Forleng lånetiden på Mine sider eller i Bibliofil-appen.
Du kan også fornye lån med SMS om du har nasjonalt lånekort. Send en SMS med teksten: bib forny og nummeret fra lånekortet til 2242. For eksempel "bib forny N009999999".
Innlevering
Materiale lånt hos oss kan tilbakeleveres på alle våre bibliotek, og i bibliotek i andre kommuner i Norge. På utsiden av våre bibliotek har vi innleveringskasser som kan benyttes. Innlevering uten kvittering er på eget ansvar.
Gebyr ved for sen tilbakelevering
Du er ansvarlig for å overholde lånetiden. Ved for sen innlevering sendes en purring via e-post eller SMS. Du bestemmer selv hvordan du vil varsles på Mine sider/Bibliofil-appen. Gebyrene som pålegges ved for sen innlevering eller tap av materiale, har som primært formål å sikre god tilgjengelighet til bibliotekets samling.
Første purring med gebyr sendes én uke etter forfallsdato. For el-sykler og verktøy sendes første purring med gebyr én dag etter forfallsdato.
- Gebyr for voksne over 15 år er kr 40,- i 2024. Fra 1. januar 2025 er satsen kr 50,-
Barn og institusjoner får kun påminnelse om tilbakelevering, ikke gebyr
Siste purring sendes tre uker etter forfallsdato, da dobles gebyret for voksne. For el-sykler og verktøy sendes andre og siste purring to dager etter forfallsdato, også med en dobling av gebyret.
Gebyret betales i appen eller på biblioteket.
Tapt materiale
Hvis materialet fortsatt ikke blir innlevert etter to meldinger om gebyr, anses materialet som tapt. Da sendes først en faktura og så et inkassovarsel.
Faktura fra Trondheim kommune sendes til nettbank, om du ikke har reservert deg mot dette. Du kan se faktura sendt fra Trondheim kommune på Min Side.
Ta kontakt med oss ved spørsmål før det sendes til inkasso.
Tapt eller skadet materiale må erstattes etter våre gjeldende erstatningssatser:
Materiale for voksne |
Materiale for barn |
Bøker 400,- i 2024 |
Bøker 250,- i 2024 |
Lydbøker 500,- |
Lydbøker 300,- |
Film 300,- | Film 250,- |
CD 300,- | CD 250,- |
Språkkurs 1000,- | Språkkurs 1000,- |
Tidsskrift 100,- | Tidsskrift 100,- |
Konsollspill 600,- | Konsollspill 600,- |
Lærebøker 1000,- | Lærebøker 1000,- |
Materiale innlånt fra andre bibliotek 800,- | Materiale innlånt fra andre bibliotek 800,- |
Lån av instrumenter fra musikkavdelinga, el-sykkel og verktøy fra Verktøybiblioteket har egne erstatningssatser. Kontakt biblioteket for informasjon.
Ved innlevering av materiale frafaller biblioteket krav på erstatning, og du skal ikke betale fakturaen. Dette må gjøres innen fristen på inkassovarslet, som er 60 dager etter fakturadato på opprinnelig faktura. Du må levere inn alt materiale som er nevnt i fakturaen. Du vil motta en kreditfaktura for innlevert materiale.
Etter forfallsdato på inkassovarslet oversendes fakturaen til inkasso og du har ikke mulighet til å levere lånt materiale. Man mottar et brev fra inkassofirmaet med informasjon om beløp som skal betales.
Når fakturaen blir oversendt til inkasso mister du muligheten til nye lån på biblioteket. Retten til å låne nye materialer får man tilbake når inkassokravet er betalt.
Kommer materiale man har betalt faktura for til rette, beholdes det av låner.
Det er ikke mulig å erstatte tapt materiale ved å kjøpe nytt tilsvarende eksemplar.
Lånekortet
Ta godt vare på kortet og ta det med når du besøker biblioteket. Si fra til biblioteket hvis du mister det. Hvis du mister kortet, koster et nytt 20 kr.
Du kan også benytte lånekortet (strekkoden) som ligger i Bibliofil-appen eller i Bibliofil på nett.
PIN-kode
Du må opprette en firesifret PIN-kode når du søker om lånekort. Denne bruker du for å låne på automater, logge inn i trådløst nett, låse deg inn i meråpne bibliotek og låne over skranke. PIN-koden kan endres på Mine sider eller over skranke ved visning av legitimasjon. Vi oppfordrer foresatte til å lage en PIN-kode barnet lett husker selv.
Endre dine opplysninger
Du er selv ansvarlig for å holde kontaktopplysninger oppdatert. Endre selv på Mine sider i Bibliofil eller ta kontakt med oss. Adresse hentes automatisk fra Folkeregisteret.
Lån av verktøy og el-sykler
Det er 18 års grense for lån av el-sykler og verktøy. Du må signere egen lånekontrakt for el-sykkel og det er strengere lånebetingelser for verktøy. Verktøy og el-sykler lånes kun for et bestemt antall dager, må hentes og leveres på samme bibliotek i åpningstiden.
Personvernerklæring
Vi trenger å lagre opplysninger om deg for at du skal kunne bruke våre tjenester. Hvis du ikke låner eller bruker lånekortet til innlogging i våre tjenester på 3 år, vil du bli slettet fra Trondheim folkebibliotek. Les om hva vi lagrer under personvern.
Spørsmål og svar om registrering
1. Jeg får opp at jeg har et nasjonalt lånekort fra før. Hvordan kommer jeg videre?
Logg inn med lånekortnummeret eller med ID-porten. Les og godkjenn låneregler og signer i ID-porten for å bli tilknyttet Trondheim folkebibliotek
2. Hvordan finner jeg ut hva som er mitt hjemmebibliotek og hvordan endrer jeg det?
Logg inn med ditt lånekortnummer og pinkode i Bibliofil. Under Min profil kan du se og endre hjemmebibliotek. Velg Trondheim for å få digital tilgang til våre tjenester med ditt lånekort.
3. Jeg ønsker å ha et fysisk kort i stedet for å bruke Bibliofil-appen. Kan jeg få det?
Ja, henvend deg i skranken for å få et plastkort med strekkode som du kan bruke på automater. Det første er gratis, om du mister det må du betale 20 kr for et nytt.
4. Jeg har ikke et Nasjonalt lånekort, men ønsker å få det. Hvordan gjør jeg det?
Du kan oppgradere lånekortet ditt i Bibliofil. Logg inn og gå til Min profil. Legg inn fødselsnummer og trykk på Oppgrader til nasjonalt lånekort.
5. Jeg får ikke til å registrere kort for barnet mitt på nett. Hva gjør jeg før skolen skal besøke biblioteket?
Foresatte som ikke kan fylle ut skjema på nett kan benytte papirskjema som leveres til biblioteket av foresatt eller skolens ansatte før klassens besøk.
Sist endret 06.11.2024
Sist oppdatert: 19.12.2024