Bokomtale: Vilde Fastvold. Felt

Innhold

FeltDen norske antropologistudenten Fam reiser til den karibiske øya Martinique på feltarbeid. Masteroppgaven hennes handler om forholdet mellom befolkningen på den franske øya og statsapparatet i Paris etter endringer som skjedde på 1940-tallet. Hun trenger å komme i kontakt med innbyggere på øya, og begynner å intervjue folk på en eldreinstitusjon. Etter å ha blitt kastet ut derfra fordi hun ikke innhentet tillatelse, treffer hun Theo på en bar. Allerede her synder Fam mot et av antropologiens etiske prinsipper: "don't fuck the natives".

Med kjæresten Mons plassert langt unna i Oslo, innleder hun et forhold til Theo. Gjennom han får hun mye informasjon til oppgaven, og hun tar seg selv i å forske på han i smug. Han setter henne også i kontakt med andre som hun kan intervjue. Fam blir en del av et nabolag der de prostituerte har sine faste plasser, og hun blir også involvert i familien til Theo.
Det fuktige tropiske klimaet med sine gode og mindre gode lukter er et gjennomgående tema i boka. Her er det også mye svett sex!

Fam får etter hvert innsikt i en ulmende miljøkrise på øya. Jorda er forurenset av plantevernmidler og mange innbyggere blir rammet av sykdom. Det er spesielt mange som har fått prostatakreft. De som har penger til det kjøper heller importerte grønnsaker enn de som er dyrket lokalt.

Fam reiser etter hvert hjem med mange opplevelser og stoff til masteroppgaven i bagasjen.

Tema Fastvold tar opp i boka er koloniarv, forholdet mellom kolonimakt og tidligere koloni, miljøkatastrofer, antropologisk feltarbeid, maktstrukturer i forholdet mellom forsker og forskerobjekt, hvorfor gjør man ting når man er turist/forsker som man aldri ville ha gjort i hjemlandet.

En tankevekkende og interessant bok for ungdom og studenter, men også for andre som er interessert i hva som foregår i andre deler av verden.

Dette er Vilde Fastvolds (f.1984) debutbok. Hun er antropolog og har selv vært på feltarbeid på Martinique.

(KS)

Bestill boka

Boka kan også leses i ebok-appen BookBites.

Sist oppdatert: 30.09.2020

Fant du det du lette etter?