Bokomtale: Johan B. Mjønes. Heim

Innhold

Omslagsbilde av HeimGamle Jørgen Heim ligger på sykehjemmet. I sykesenga blandes minnene fra levd liv sammen med det som skjer her og nå. Han ligger på det siste, og kommunikasjon med omverdenen fungerer dårlig. Mer og mindre ubevisst minnes Jørgen det som har vært. Overgangen mellom virkeligheten i sykesenga og minnene er flytende.

Han har levd et langt liv på heimgården på Kyrksæterøra. Vi får historier fra barndom og oppvekst på et småbruk der flere generasjoner jobber sammen. Storebroren er odelsgutt. Som liten er Jørgen er misunnelig på broren som får være med som arbeidskar mens han sjøl må være hjemme. Tanker og minner blandes og handlingen hopper frem og tilbake i tid. Jørgen drømmer om å reise til en onkel i Amerika. Da storebroren dør i en ulykke, endres alt og det blir Jørgen som skal overta gården. Faren er motvillig men Jørgen får etter hvert reise til Mære landbruksskole. Han har behov for å komme seg vekk en stund. Han føler seg fanget av skjebnen, jorda og arven. Men da faren kommer ut for en alvorlig arbeidsulykke må han avbryte studiene og reise hjem.

I nåtid kommer ulike pleiere innom Jørgen. De steller han og gir medisin og næring. Men Jørgen har sluttet å spise og har store smerter.

Dette er en historisk roman fra nær og lokal fortid, som forteller noe om utviklingen innen gårdsdrift, tradisjonelle driftsmåter og levesett før og nå. Det er også en nær, varm og vemodig skildring av et liv som går mot slutten.

Johan B. Mjønes er født i 1976 og vokste opp på Orkanger. Han har hovedfag i allmenn litteraturvitenskap, og har blant annet jobbet som pleieassistent på et sykehjem. Dette er hans fjerde roman for voksne. Han skriver også bøker for barn og ungdom.

(UU)

Bestill boka

Boka finnes også som lydbok.

Sist oppdatert: 15.01.2019

Fant du det du lette etter?