Bokomtale: Kjersti Ericsson. Den hjelpsomme okkupanten

Innhold

Dette er en roman om andre verdenskrig. Dieter Welser er tysk major, året er 1943. Han kommer hjem til kone og sønn som rekonvalesent, etter å ha blitt hardt såret på Østfronten. Det viser seg at han er skadet både fysisk og psykisk. Nå er han full av sorg og skam, og har fått en varig skade i foten. Han er redd han skal dimitteres, men etter hvert blir han beordret til et nytt oppdrag. Han skal til Nord-Norge og ha oppsyn med bygging av Atlanterhavsvollen, som består av kystfort og forsvarsverk langs kysten.

Major Welser elsker Hamsun, det ariske kroppsidealet, - han er kulturinteressert og ønsker et godt forhold til den norske lokalbefolkningen. Han blir sendt til den fiktive småbyen Kreklingvåg på nordlandskysten. Her blir han innlosjert privat, i et hus rekvirert spesielt til formålet. Familien som bor der fra før må flytte opp i 2.etasje.

De tyske okkupantene møtes med en isfront og stille motstand fra lokalbefolkningen, men Welser har ingen forståelse og selvinnsikt. Han forstår ikke den norske mentaliteten, og ser seg selv som en velgjører. Ubalansen mellom okkupant og den som er okkupert kommer tydelig frem.

Dette er en roman for den som liker bøker om andre verdenskrig, men også for dem som er interessert i norsk historie og skildringer fra norsk hverdagsliv.

Kjersti Ericsson er født i 1944 og professor i kriminologi. Hun er en mangfoldig forfatter, og har utgitt både lyrikk og flere romaner. I tillegg er hun sakprosaforfatter, med blant annet andre verdenskrig som fagfelt.

(UU)

Bestill boka 

Boka finnes også som e-bok 

Sist oppdatert: 24.11.2017

Fant du det du lette etter?