Bokomtale: Gerd Mikalsen. Farsmålet

Innhold

Dette er debutboka til Gerd Mikalsen (f.1957). Hun er født i den sjøsamiske bygda Manndalen i Nord-Troms. Mikalsen har bakgrunn som økobonde og er opptatt av samisk håndverk og videreforedling av mat.

I "Farsmålet" møter vi Alma som vokser opp sammen med mor, far og en søster i ei bygd i Nord-Troms. Vi får høre om skolegang, livet på småbruket, og ungdomstid. Bygda er preget av læstadianismen, og Alma er med på bedehuset som de fleste andre i bygda.

Det er to ting som er forbudt i Almas oppvekst : å snakke samisk og å snakke om seksualitet. Alma tror at disse to tingene har en sammenheng, så når hun hører de voksne snakke på samisk tror hun at de snakker om sex. Det er spesielt faren til Alma som er opptatt av det norske. For han er det viktig å heise det norske flagget. Forfatteren var 17 år da hun forstod at faren kunne snakke samisk.

Gjennom hele oppveksten er det en spenning og uro mellom far og datter, mye på grunn av tabuet rundt det samiske språket.
Forfatteren og mange andre med samme bakgrunn føler en sorg over det tapte språket og identiteten som samisk.Selv om denne romanen foregår på 60-70-tallet, er dette fremdeles en aktuell problemstilling i mange områder av Norge.
Derfor er denne romanen viktig og aktuell for mange. For oss som ikke har denne bakgrunnen er den også viktig for å kunne forstå hvor viktig språk og identitet er.

(KS)

Bestill boka 

Boka finnes også som e-bok og som bok på nordsamisk

Sist oppdatert: 24.11.2017

Fant du det du lette etter?