April En bok av en forfatter du ikke har lest tidligere

Innhold

Her er noen av favorittforfatterne til ansatte på Trondheim folkebibliotek. Kanskje de kan være noe for deg?

Bergsveinn Birgisson
Bergsvein Birgisson
Islandsk forfatter bosatt i Bergen som er kjent for bøkene Svar på brev frå Helga, Den svarte vikingen og Soga om vêret.

Coetzee, J. M.
Coetzee, J. M.
J.M. Coetzee er født i Sør-Afrika i 1940. Han har i unge år bodd og studert i både England og USA. Siden 2002 har han vært bosatt i Australia, og har også australsk statsborgerskap. Coetzee har blitt tildelt flere høythengende priser, blant annet Booker-prisen (to ganger) og Nobelprisen i litteratur som han mottok i 2003. (Kilde: Cappelen Damm forlag)

Erika Fatland
Fatland, Erika
Erika Fatland (f. 1983 i Haugesund) er forfatter og sosialantropolog. I 2009 debuterte hun med barneboka ”Foreldrekrigen”. Senere har hun gitt ut flere sakprosabøker. Erika Fatland ble i 2015 kåret til én av de ti beste forfattere under 35 av Morgenbladet. Samme år fikk hun Bokhandelens sakprosapris for “Sovjetistan”. I 2016 ble Fatland valgt ut som en av Europas ti mest interessante samtidsforfattere gjennom litteratursatsingen New Voices from Europe, og senere samme år ble hun tildelt Wesselprisen for sitt forfatterskap. (kilde: Cappelen Damm forlag)

Foer, Jonathan Safran
Foer, Jonathan Safran
Jonathan Safran Foer er født i 1977 i Washington og regnes som en av USAS mest betydningsfulle unge forfattere. Han debuterte med Everything is Illuminated, som utkom på norsk i 2003 med tittelen Alt blir klart og betydelig. Tidligere har han redigert en antologi og hatt noen historier på trykk, bl.a. i Paris Review. Alt blir klart og betydelig er oversatt til en rekke språk og har fått fantastisk mottakelse i mange land på kort tid. I 2010 kom sakprosautgivelsen Å spise dyr på norsk. Han er bosatt i Brooklyn i New York. (kilde: Gyldendal forlag)


Fosse, Jon
Jon Fosse (f. 1959) blir rekna som ein av vår tids viktigaste forfattarar. Tekstane hans er omsette til over 40 språk, og skodespela er sette opp over tusen gonger over heile verda. Fosse har motteke ei uendeleg rekkje prisar både i inn- og utland. Fosse fekk Nordisk Råds Litteraturpris 2015 for Trilogien. Andvake, Olavs draumar, Kveldsvævd (2014). (kilde: Samlaget)

Gaiman, Neil
Gaiman, Neil
Neil Gaiman, britisk forfatter, som skriver historier i grenselandet science fiction, skrekk og fantasy, både som romaner, tegneserier, noveller, teater og film. Gaiman er best kjent for prisbelønnede tegneserieverket Sandman, samt romanene Stardust, American Gods, Coraline og The Graveyard Book. (kilde: SNL)

 

Helle Helle
Helle, Helle
Helle Helle er født i 1965 og oppvokst i Rødby i Danmark. Hun er en av Danmarks mest betydelige forfattere. Hun debuterte i 1993 med kortprosasamlingen Eksempel på liv, og har siden skrevet novellesamlingene Rester og Biler og dyr og romanene Hus og hjem, Forestillingen om et ukomplisert liv med en mann, Rødby–Puttgarden, Ned til hundene, Dette burde skrives i nåtid og Hvis du vil. (kilde: Oktober forlag)

Jón Kalman Stefánsson
Jón Kalman Stefánsson
Jón Kalman Stefánsson er fire ganger nominert til Nordisk Råds Litteraturpris. Romanen Sommerlys og så kommer natten mottok i 2005 den store islandske litteraturprisen. Med Himmelrike og helvete står Stefánsson foran sitt endelige internasjonale gjennombrudd: Boken har blitt møtt med strålende kritikker i en rekke europeisk land, og høsten 2010 gis den ut også i engelsk oversettelse.(kilde: Forlaget Press)

Britt Karin Larsen
Larsen, Britt Karin
Britt Karin Larsen (1945), bor i Hedmark, og har skrevet dikt, barnebøker, dokumentarbøker og romaner. Hun debuterte med samlingen 5 mg blues og andre dikt i 1978. Trilogien om taterne regnes som gjennombruddet i hennes forfatterskap. Senere har hennes bøker om livet på Finnskogen har høstet strålende kritikker. (kilde: Cappelen Damm forlag)


Kim Leine
Leine, Kim
Kim Leine er en dansk-norsk forfatter, vokste opp i Norge og flyttet som 17-åring til Danmark, og utdannet seg til sykepleier. Han flyttet til Grønland hvor han bodde i 15 år. I 2004 kom han tilbake til Danmark, og debuterte i 2007 med romanen Kalak som har sterke selvbiografiske trekk. Boken handler om sykepleieren Kim som drar til Grønland for å komme bort fra en far som misbruker ham seksuelt, men livet der blir preget av destruktiv bruk av alkohol og narkotika. (kilde: Cappelen Damm forlag)


Morrison, Toni
Toni Morrison ble født Chloe Anthony Wofford i 1931 i Ohio, USA. Raskt etter debuten i 1970 med romanen "The Bluest Eye" (De blåeste øyne) fikk Morrison stor oppmerksomhet for sin narrative teknikk og øre for de stille dialoger, samt sine beskrivelser av det svarte Amerika. Toni Morrison er en av USAs mest betydningsfulle forfattere. Hun fikk sitt gjennombrudd med "Sangen om Salomon", som ble valgt til "årets roman" av amerikanske kritikere i 1977. "Elskede" (1987) ble belønnet med Pulitzer-prisen og filmatisert i 1998. Også Jazz (1992) vakte stor begeistring på grunn av sin pulserende, rytmiske prosa. I 1993 mottok Morrison Nobels litteraturpris. (kilde: Aschehoug forlag)

Haruki Murakami
Murakami, Haruki
Haruki Murakami er født i Kyoto i Japan i 1949, og studerte teatervitenskap ved universitetet i Waseda. Før han slo gjennom som forfatter, drev han jazzbaren Peter Cat i Tokyo. Han har oversatt en rekke moderne amerikanske forfattere til japansk, bl.a. F. Scott Fitzgerald, Truman Capote, Raymond Carver, Raymond Chandler, John Irving og J.D. Salinger. Murakami har vunnet flere prestisjetunge litterære priser, blant annet Franz Kafka-prisen og den prestisjetunge Frank O’Connor International Short Story Award. I 2016 ble han tildelt H.C. Andersen-prisen. Bøkene hans er oversatt til over 50 språk. (kilde: Pax forlag)


Ravatn, Agnes
Agnes Ravatn (f. 1983) andre roman Fugletribunalet (2013) hausta gode kritikkar og vann både P2-lyttaranes romanpris, Ungdommens kritikarpris og Bokbloggerprisen 2013. Ravatn har gitt ut fleire kritikarroste og prislønte bøker, og ho er kjend for si særeigne, vittige stemme og sitt skarpe blikk for menneskeleg svakheit. (kilde: Samlaget)

Tore Renberg
Renberg, Tore
Tore Renberg (f. 1972, Stavanger) debuterte i 1995 med Sovende floke, som han mottok Tarjei Vesaas' debutantpris for. Han har siden skrevet en rekke bøker for voksne og barn som blir lest av et stort publikum både i Norge og utlandet, særlig Teksas-serien og romanene om Jarle Klepp. Renberg har blant annet mottatt Bokhandlerprisen og P2-lytternes romanpris. Han har også utmerket seg innen film, teater og musikk, og i 2017 utga han tredje bind i Teksas-serien, Skada gods, skuespillet Indianeren og soloalbumet Ein dag te. (kilde: Cappelen Damm forlag)


Østli, Siri
Siri Østli er gift og har fem døtre – og universitetsgrad i fransk, russisk og psykologi. Hun er født på Gjøvik, men bor nå i Kristiansand. Hun debuterte med sin første feelgood-roman, På høye hæler over Grønland i 2009, som ble svært godt mottatt. Gode anmeldelser høstet hun også for sin andre roman, Det søte liv, fra 2011.I 2013 kom Pikekyss og djevelkake. (kilde: Cappelen Damm forlag)

Sist oppdatert: 09.01.2023

Fant du det du lette etter?