Rosenborg Ballklub har siden 1960 spilt, og i dobbel forstand, skrevet seg inn i norsk fotballhistorie. Det er derfor naturlig at det etter hvert er blitt forfattet en del om klubben: RBK er i ferd med å bli en bok-klubb! I denne lista prøver vi å gi ei oversikt over bøker om klubben, om RBKere og av RBKere. De fleste titlene kan lånes på biblioteket.
Omtalene er sortert utgivelsesår, og til slutt er alle utgivelser samlet i en egen litteraturliste.
B-lista er utgivelser som ikke helt forsvarer noen posisjon på lista, men som fortjener å bli nevnt likevel.
2020-2022
Nå som sesongen 2023 er sparket i gang: Ei oppdatering av det som har skjedd på bokfronten siden sist!
Erik Niva/ Thomas Karlsen: Rosenborg 1996. Sesongen da alt var mulig. Bonnier Norsk Forlag 2022.
Denne boka er skrevet av Thomas Karlsen. Men den tar delvis utgangspunkt i den svenske journalisten Erik Niva, og hans Rosenborg-episode i podkastserien When We Were Kings. I denne serien omtales fotballag som til forskjellige tider og på forskjellig vis har pekt seg ut. I forordet skriver Niva at RBK på slutten av 1990- tallet var et lag som sto hjertet hans nært. «En ekstremt offensiv spillemåte» og med nesten bare lokale spillere i oppstillinga.
Det er noen som mener at Erik Niva er Skandinavias beste journalist (uansett tema altså!) nå om dagen. Så det må være en ære for RBK å være en del av aksjonsradiusen hans. Thomas Karlsen lager kapitler av alle månedene i året 1996, og bruker denne rennefarten til å beskrive sesongforberedelsene gjennom vinter og vår, samtidig som han rekapitulerer viktige avsnitt fra klubbhistoria. Klimaks i teksten er likevel Champions League-oppgjørene mot IFK Göteborg, Porto og Milan. Og særlig, den mytologiske bortekampen mot
sistnevnte.
Thomas Karlsen avrunder teksten med Nils Arne Eggen sin død i januar 2022. Boka har litteraturliste, statistikk og spilleroversikt. Men ingen illustrasjoner. (Ei rikt illustrert bok om samme RBK- periode: Se 2003: Atle Nielsen).
B- lista
Per Joar Hansen: Folk og fotball. 40 år med humor og alvor. Bok i Nord 2021.
Per Joar Hansen har vært en fotballnomade, både som spiller og som trener. Han har en tyngre CV som trener enn som aktiv spiller. Som spiller var han i RBK 1987-89, mye som innbytter. Men han fikk 43 kamper og nok spill til å bli serie- og cupmester 1988. Som trener i klubben (2004-05 og 2012-14) hadde han ansvaret i 96 kamper, noe som gir en fjerdeplass på trenerstatistikken. Så PJH er ingen
ubetydelig mann i Rosenborg- sammenheng.
Oppholdene i RBK får til sammen førti sider av totalt 300. Noen av betraktningene er morsomme, som om da han var kontorassistent for daglig leder Lars Krokan! Teksten har et ganske springende preg, med mange små, ofte anekdotiske kapitler. Løst og fast, som tittelen indikerer. Hele boka har et visst semi-proft preg!
Etter hvert ble Hansen engasjert som trener på landslagsnivå, sammen med
Lars Lagerbäck. Sistnevnte bidrar med tekst til melodramatikken da han ble sparka som landslagstrener i 2020. Det var dette stoffet som fikk mest oppmerksomhet da boka kom ut.
2018-2019
Otto Ulseth: Nils Arne. Et liv i svart og hvitt. Aschehoug 2018
Denne måtte komme! Nå kan en lett få det inntrykket at de fleste bøker om RBK har Nils Arne Eggen som hovedperson. Eller i det minste som høyst tilstedeværende. Men her er den første boka i klassisk biografi-stil: Nils Arne Eggen, «hans liv og virke». Fotball og ikke-fotball. Otto Ulseth er rett mann til å føre penna her. Han og hovedpersonen har et underforstått forhold til oppgaven. Ulseth har Eggen sin tillit, og har integritet nok til å være passe småfrisk i stilen. De utgjør et lite radarpar i denne teksten, som er gjennomført lett og engasjerende å lese. Nesten 500 sider, pluss for oppstillinger som belyser spilleren og treneren. -Og et fyldig personregister, som alltid er nyttig i slike breie framstillinger. Rett inn på Viktige RBK-bøker topp 10!
Kåre Ingebrigtsen er ingen smågutt i RBK- sammenheng. Plassert som nr. 54 på Adresseavisen si liste over alle tiders mest verdifulle spillere pr. 2017, og den som har vært klubben sin hovedtrener i nest flest kamper (182) 2014-2018. Trenervirket er mest eksponert, og for suksess i denne gjerninga ble han kåra til «Årets trønder» i 2015. Hans «overmann» i antall trente kamper, Nils Arne Eggen (729) fikk Årets trønder- prisen i 2002. Så det er ikke så rart at Bruttern får egen bok. Men vi aner at det primært er tumultene rundt treneroppsigelsen/avgangen i 2018 som har utløst denne utgivelsen. Teksten bærer preg av å være et forsvarsskrift, der flere aktører blir tildelt smågiftige stikk. «Kampene» som det vises til i undertittelen peker like mye til små og store kontroverser utenfor banen, som til spillet med ball. Ved siden av RBK og Lerkendal, så får også oppholdene i Manchester (City) og Bodø (Glimt) en del oppmerksomhet.
Geir Svardal (som har flere RBK-bøker i beltet enn de fleste!) har valgt å servere stoffet i en viss kronologisk uorden. Uavhengig av om dette er et godt grep, så er han fortsatt kongen av gode, rytmiske og poetiske innholdsfortegnelser!
Som en tråd gjennom teksten tegnes det et ubetinga, vakkert bilde av Bjørn Hansen (1939-2018), Kåre Ingebrigtsen sin usvikelige mentor. Og for å nevne det: Teksten toner offensivt (4-3-3) ut med hovedpersonen sin trenerovergang til KV Oostende (sommeren 2019). Dette minner oss (våren 2020) om at det går fort rundt i toppfotballen.
Rosenborg-bibelen, mai 2019. VG bokmagasin. 2019.
Det er ikke noen bok dette da, men en hundresiders lekker trykksak i magasinformat. Bladet tar RBK på pulsen, både i samtid og fortid. Bl.a. kåres «Rosenborg topp 68», som kan brynes mot Adresseavisen sitt tilsvarende oppsett i 2017. VG inkluderer (i motsetning til Adressa) også trenere, ledere m.m. i tillegg til spillere. På dette oppsettet rangeres topp 6 slik: Eggen- O. Iversen- Strand- Hoftun- Ø. Berg- Skammelsrud. Mot Adressa: Strand- O. Iversen- Skammelsrud-Brandhaug-Hoftun-Brattbakk. Seksjonen «Rosenborg 1967-2018» er et must, med tabeller, spillerstall og resultater. I det hele tatt, en gjennomført stilig utgivelse. Som fortsatt kan kjøpes hos utgiver (våren 2020).
Under litt tvil, på vår B- liste:
Michael Stilson: Bare spille ball. Ungdomsroman. Cappelen Damm 2018.
Michael Stilson (f. 1987) har fortid fra yngres avdeling i RBK, og ellers fra norsk fotball på høyt nivå. Det mest uvanlige her er at han er skrivefør! Hovedpersonen i denne romanen spiller G16- fotball for Rosenborg. Sentralt i handlinga står en G16 NM-finale mot Brann, på Lerkendal. Forfatteren viser bl.a. hvordan tenåringer fanges opp av «agenter», også i norsk fotball. Overdådig økonomisk fristende, men samtidig inngangen til en moderne form for slaveri. Leservurdering: Største forskjellen fra klassisk slaveri er at personene det gjelder får uvirkelig godt betalt! Michael har fått mye skryt og heder for boka, som følges opp av Alene gjennom (2020). Men her blir RBK-linken fjernere.
Også til B-lista:
Arild Stavrum: Åge Hareide. Et fotballiv. Kagge 2018.
Åge Hareide var trener for RBK sesongen 2003, 41 kamper. Det ble et seriemesterskap utav det, noe som var regelen på den tida. Det ble mye støy da Hareide forlot Rosenborg, for å bli ny landslagstrener. I likhet med den forrige Hareide-boka (se 2005) så får ikke tida i Rosenborg mye plass her, ca. 15 sider av i alt godt over 300.
Rune Skyum-Nielsen: Nicklas Bendtner. Begge sider. Politiken (Danmark) 2019.
Teksten er i jeg- form, og forteller historia til Rosenborg sin mest berømte spiller. Tonen og stilen er i stor grad selvransakende og oppleves som ærlig. Det er ei nærmest rystende historie om hvordan stor suksess og ufattelige inntekter lokker utøveren ut i en helt absurd livsførsel. Som bryter med alle normer for hva folk flest forbinder med anstendighet eller toppidrett. Suksessen korrumperer og gjør blind. Oppholdet i Rosenborg 2017-18 dekkes på de ca. 70 siste sidene i boka (390 sider i alt). Det meste går skeis for Bendtner når han ikke blir tatt ut for Danmark til fotball-VM 2018.
2017
Jubiléumsåret! RBK runda 100 år i 2017. Rundt slike milepæler kan en forvente en del skriverier og utgivelser, altså høykonjunktur for vår overvåking av Rosenborg- litteraturen. Og forventningene slo stikk!
Geir Svardal: 100 år med RBK. Fagbokforlaget 2017.
Selve JUBILÈUMSBOKA gjør ikke skam på forventningene. Svardal har levert om RBK før (I Rosenborgs hus (1997), og Historien om Rosenborg Ballklub (2007). Best av alt: På framsida svever Odd Iversen himmelhøyt, på Trygve Hernæs sitt ikoniske foto fra Lerkendal, 1968.
Noe gjenbruk av tekst og materiale fra 90-årsboka er det, men kanskje i mindre grad enn mange andre forfattere ville ha vært fristet til. Enhver klubb og ethvert foretak ville ha vært stolte over slike krøniker. Perioden før det nasjonale gjennombruddet får 60 sider, Gullalderen 1988-2004 omtrent det samme. I alt 303 sider. Bildematerialet fra pionertida er spesielt imponerende. Som et vedlegg listes opp alle spillere som er blitt serie- eller cupmestere med RBK (2017 ikke inkludert): Totalt 182 stk! Se igjennom, noen har du garantert glemt!
Martin Ohren: RBK Quiz 1917- 100 år- 2017. Tordenskiold forlag 2017.
Forrige spørrebok om Rosenborg kom i 2008 (Thomas Myren/Bjørn Lyngen), samt at det var en quiz-del også i Myren: Rosenborg. Historien om kampene (2013). Se disse!
Ohren si bok scorer selvfølgelig på å være ferskere! Du bør være temmelig interessert i Rosenborg for å ha utbytte av disse spørrebøkene. Men alle som «samler» på RBK må sørge for å hanke inn også denne beskjedne boka!
Marius Schjei Dahl: Rosenborg fra 0 til 100. Nihil forlag.
Boka selges ikke separat, slik som vi har forstått det. Den inngår i en felleskassett som benevnes 100 år med Rosenborg. I tillegg til boka inneholder kassetten ei blurayplate, som innbyr til «en fantastisk reise gjennom Rosenborg Ballklubs eventyrlige historie». Boka er verdt å få med seg, med eller uten film på bluray! Den består av 100 små rosenborghistorier, knytta til hvert sitt tall fra 1 til 100 (boka er på 176 sider). «-Hundre fakta Kåre Ingebrigtsen ikke vet om Rosenborg». En artig idé, der mannen bak har måttet ta oppfinnsomhet og kløkt i bruk! Bak tallet 44 skjuler seg f.eks. «hjemmekamper på rad uten tap», med kort beretning om dette. Eller 85: Tallet på og oppramsing av alle (85) spillere med minst 100 kamper for Rosenborg. -Originalt og ganske morsomt å lese!
I og rundt jubiléumsåret kan det være mere å nevne. «Hofforganet» Adresseavisen ga f.eks. ut et bilag med hyllest til klubben: Adresseavisen gratulerer Rosenborg med dagen! (Bilag 20. mai 2017). Her presenterte avisa resultatet av kåringa «Rosenborgs 100 beste spillere gjennom tidene»!
TIL B-LISTA:
Per Christiansen: På hjemmebane. Lerkendal 1947-1962.
Christiansen har tidligere utgitt bøker om Trondheim Stadion og om Gressbanen på Sorgenfri. Her foreligger beretninga om Lerkendal, fra anlegget ble tatt i bruk etter krigen og til og med år 1962.
I dag har Rosenborg eierskap og monopol til Lerkendal. Men denne framstillinga har som siktemål å få fram at Lerkendal har vært så mye mer enn bare RBK (og fotball)! Fotballen på Lerkendal i denne perioden blir detaljert gjort rede for, i tekst, tabeller og bilder.
Etter krigen hadde ikke Trondheim noe etablert lag helt i toppen av norsk fotball. Hovedserien var øverste nasjonale nivå, og klubber som Freidig, Ranheim, Kvik, Brage og Rosenborg veksla mellom å være Trondheim (og Strinda) sitt førende lag i den perioden som det skrives om. Men de fleste trønderske innslagene i Hovedserien endte med nedrykk året etter. Alle bylagene spilte hjemmekampene sine på Lerkendal, og det gjorde f.eks. også Falken, i den sk. Landsdelsserien. Innimellom var det andre fotballbegivenheter også, som da Nessegutten (Levanger) tok imot Viking i kvartfinale i cupen i 1959. Minst 25000 tilskuere- se illustrasjon i boka på s. 84-85!
Et moderne gjennombrudd for trondheimsfotballen var det Rosenborg som sto for, etter sensasjonssesongen som endte med cupfinaleseieren over Odd i 1960. RBK kvalifiserte seg for den nye 1. divisjon (Tiklubbserien) etter sesongen 1962. Men det ble et kort besøk i første omgang, det gikk fortsatt flere år før Rosenborg ble Trondheim sin desiderte fotballstolthet for alvor.
Dette er mye mer enn ei Rosenborg- bok. Men den kan ikke oversees av RBK- lesere!
2016
Fenomenet «Det litterære cupfinaleheftet» har vi gjort rede for tidligere (se 2015).
2016- heftet inneholder litterære hyllester til finalistene RBK og Kongsvinger. Sistnevnte er ganske tungt inne med bidrag, bl.a. fra kanoner som Levi Henriksen og Heidi Linde. Dessuten bidrar Stig Inge Bjørnebye med et ørlite snev av ambivalens, med den fortida han har fra Hedmark og de dype skoger! (Bjørnebye- tilbake i RBK- ledelsen fra 2015. Se ellers Løsrivelse (2009)).
RBK backes opp med tekster av Ragnhild Lund Ansnes og Ingrid Ovedie Volden. Men rosinen i pølsa er muligens bilaget: Det følger med en mini-cd med to lydspor: 1. OLA BY RISE IS SO FUCKING COOL/ 2. OLA BY RISE > BERIT RIISE. !!!
Dette er ikke den første akademiske avhandlinga som har RBK som emne. Men det er den første som er registrert på lista vår. Det kjennes naturlig å ta den med, da den fikk ganske mye oppmerksomhet da den ble offentliggjort.
Veksler på sosiologisk faglitteratur til tross: Oppgaven er lett å lese, og kan være av interesse også for folk med mer distansert forhold til fotball. By Rise tar for seg prestasjonsgruppene (spillerstall og apparat) i de to sesongene, og undersøker fellestrekk og ulikheter i forhold til hvordan aktørene har opplevd faktorer som spillestil, treningskultur m.m. Det er kollektivet som undersøkes, så innhentete synspunkter og holdninger er anonymisert. Et forsiktig mantra er at Eggen (1999) hadde en mer styrende enn støttende trenerstil, mens det var omvendt med Ingebrigtsen (2015)!
TIL B- LISTA:
Petter Helland: Mang ei hærlig stund. Fotballbyen Trondheim 1886-2016. Communicatio 2016.
Denne fyldige oversikta (nesten 400 sider) fortjener i alle fall å nevnes innenfor vårt agendaområde! Framstillinga er hovedsaklig klubbvis, med presentasjon av klubbdrakter og konsentrerte klubbhistorikker. Det er lagt vekt på kjente navn som har representert de forskjellige lagene. Det er lett å glemme at sjøl om Rosenborg nesten har hatt monopol på fotballinteressen og -hegemoniet i Trondheim de siste 50 årene, så finnes det andre ruvende og stolte klubbhistorier i byen også! I grunnen synes vi denne boka får fram dette på en sympatisk måte. Forfatteren har ikke latt seg friste til å forstørre RBK noe mer enn nødvendig i denne kavalkaden. Men det er naturlig at Nils Arne Eggen har fått skrive et lite forord!
2015
Et sterkt sportslig, magert litteraturår!
2015 ble sesongen som gjenreiste RBK som Norges dominerende eliteklubb i fotball. I serien (Tippeligaen) var Rosenborg helt suverene og uten alvorlig motstand. Og «The Double» ble sikra på overbevisende vis, med sikker seier over Sarpsborg i cupfinalen på Ullevål i november. Alt dette satte trønderpublikummet så stor pris på, at suksesstreneren Kåre Ingebrigtsen ble kåra(!) til Årets trønder 2015!
Vi må grave litt for å finne tilskudd til RBK- litteraturlista i 2015. Men vi fant i hvert fall ei artig utgivelse som vi velger å knytte til den etter hvert ganske fyldige lista vår.
Olympiastadion er et foretak/forlag som ønsker å knytte litteratur og idrett tettere sammen. Et av tiltakene er å gi ut Det litterære cupfinaleheftet, noe de begynte medallerede i 2013. Og siden RBK var i finalen det året (mot Molde), så er også det heftet relevant. Heftet for 2014 overser vi i denne sammenheng, siden cupfinalen gikk uten trøndersk lag på banen. Men så er altså 2015-utgaven også hyperaktuell!
Heftene er selvfølgelig trykt før finalen, så utfallet av kampene er uvedkommende!
Det litterære cupfinaleheftet nr. 1 Molde- Rosenborg . 2013
Heftet inneholder «historiske, triste og poetiske tekster som på en eller annen måte er knyttet opp mot Molde og Rosenborg». Arne Ruset skriver en egen Inferno-tekst (fritt etter Dante) som bl.a. knytter opp Lucifer Dorsin og berserken Nicki Bille Nielsen. Tiger Garté i Ræva fotball, om personlig minne fra cupkamp mellom Molde og RBK i 1994. Bernt Hulsker skriver om det spesielle forholdet mellom de to lagene. Av spesifikt Rosenborg- stoff: Rune F. Hjemås: Presentasjon av Lerkendal stadion. Johan Mjønes: Et slags kjærlighetsbrev (Mini og hans samtidige). Eivind Hofstad Evjemo: Det uoppløselige episke element i Jakob Skives vei 23: 1997-2000.
Det litterære cupfinaleheftet nr.3 Rosenborg BK- Sarpsborg 08. 2015
Over samme lest som 2013- heftet. Rosenborg- vinkling: Rune F. Hjemås: Bilder av Ivers (tar opp i seg at Odd Iversen døde i 2015). Åge Aleksandersen: Bildet tå’n Ivers hører også med. Peder Samdal har en samtale med Ola By Rise: Den stoiske keeperen. Eivind Hofstad Evjemo: «D e godt å kjenn at man dug» (Om en tidlig kampopplevelse med bl.a. Fredrik Midtsjø og Jonas Svensson, fra Øverlands Minde i 2009). Lars Haga Raavand: Høst i Trøndelag (dikt).
Sarpsborg får sitt gjennom et intervju med Drillo og et par dikt, derav et om cornerspesialisten Harry Kure.
2014
En sterk Rosenbok-høst!
Dette er ei bok som tar vesentlig mer for seg av virksomheten på Brakka (klubbens styre og administrasjon) enn av de sportslige prestasjonene på Lerkendal. Men de to sidene hører tett sammen. Det var den eventyrlige storhetsperioden 1995-2008 (mer og mindre) som genererte ufattelig mye penger inn i klubben. RBK ble nærmest over natta et betydelig foretak med svært budsjett, mange titalls administrativt ansatte, store utbyggingsprosjekter osv. Økonomistyring blir et viktig tema og et stadig ømmere punkt.
Denne boka viser klart at det ikke var bare enkelt å skulle hanskes med så mye omstilling på så kort tid. Klubbens administrative og sportslige virksomhet kom ofte i spenningsforhold til hverandre. Noen sentralpersoner i styre og ledelse dro godt sammen, andre ikke. På det sportslige området er og blir Nils Arne Eggen en nøkkelfigur. Etter at han trakk seg tilbake som trener i 2002, har klubben vært ramma av svært liten kontinuitet på trenersida. Mange (de fleste) av treneravgangene har vært forbundet med kontroverser og disharmoni. –Og boka rakk ikke å få med seg det siste eksemplet i rekka: Ut med Per Joar Hansen, inn med Kåre Ingebrigtsen. Lesinga om alle sentrale aktører i klubben som har kommet og gått er nesten til å bli svimmel av!
Dette er ei imponerende og svært grundig framstilling! Forfatteren har innhenta opplysninger fra 30-40 sentrale RBK’ere. Om stoffet er dramatisk nok, og noen ganger nærmest opprivende, så oppfattes boka som ei nøktern beretning.
Ola By Rise: Ballens bane. Gyldendal, 2014. 368 s.
Med sine nesten 350 kamper i toppserien er Ola By Rise en person å regne med i norsk fotballhistorie. Dertil kommer en trenerkarriere. I RBK var han for det meste et udiskutabelt førstevalg i mål. Men ellers hviler det en slags andrefiolinistforbannelse over OBR: Både som landslagskeeper og som topptrener har han oftest operert som «nr. 2», som reserve eller assistent. Dette er noe han skriver mye om i boka!
Den starter omtrent som en vanlig biografi, med barndom og oppvekst osv. Men allerede som 16- åring debuterte Ola i mål for RBK, og deretter kommer mye til å dreie seg om Rosenborg og fotball. Også i denne boka spiller Nils Arne Eggen en stor rolle, og By Rise tegner et engasjerende bilde av trenerlegendens mange pros og noen kontras.
Her og der refereres anekdoter som vi har hørt en gang eller to fra før. Men gjennomgående preges denne boka av gode betraktninger, både om fotball og om livets generelle tildragelser på godt og vondt.
Som aktiv fikk Ola med seg mye gull og mesterskap med RBK, men ikke de sagnomsuste sesongene med internasjonale bedrifter. I 1998 kom han tilbake til klubben, som assistenttrener under Eggen. Under skiftende regimer forble han i den rollen fram til 2004, da han overtok som hovedtrener. Etter én sesong fikk han sparken, til egen og noen andres skuffelse og forundring. Denne prosessen skriver han utførlig, åpent og ærlig om. Det er ikke bare på dette punktet at Ola overlapper/supplerer boka til Løfaldli!
Etter tumultene i 2004 ofrer ikke By Rise mange ord på sin gamle klubb i denne boka. På de 100 siste sidene er fotballstoffet for det meste knytta til landslagsfotball. Men boka rundes av med en godslig fotballprat med Nils Arne Eggen på Fannrem.
Det er stas med en toppfotballspiller (Ola reserverte seg mot å bli kalt toppidrettsmann!) som skriver så godt og tenker så klokt som By Rise gjør! Så har han da også bakgrunn i journalistikken, og han bekrefter også ryktet om at han var på nippet til å bli sjef ved Trondheim folkebibliotek!
2014-VÅRSESONGEN I GANG!
Ny sesong og nye muligheter for de sorte og hvite! Etter to serierunder har RBK plassert seg avventende på tabellen med like mange poeng som kamper spilt. Mens vi avventer, rasker vi på med å ajourføre Rosenborg- litteraturlista med den eneste tilveksten (vi kommer på) fra 2013:
Thomas Myren: Rosenborg. Historien om kampene. Falck forlag, 2013. 129 s.
Denne utgivelsen var en del av en forretningsidé: Det skulle lages ei bok for hver av de 16 klubbene i Tippeligaen (= Supporterserien 2013). Serien skulle basere seg på «crowdfunding», dvs. at supportere og andre interesserte skulle forhåndskjøpe boka. Vi har inntrykk av at dette opplegget bare fungerte passe godt, og at det var store forskjeller mellom klubbene, hvor stor interessen var.
Boka om RBK kom i alle fall ut. Formatet er lite. Hoveddelen består av omtrent 100 sider tekst, som konsentrerer seg om noen utvalgte merkeår/kamper i klubbhistoria. Thomas Myren (bl.a. med bakgrunn fra Kjernen og RBKweb.no) har plukka ut begivenheter som han mener har vært formative for klubben si historie videre. Han har valgt ut 11 kamper, den eldste fra 1939. Det blir ikke bare lagt vekt på triumfer, her er oppgjør med tap og uavgjort også! Dette er en original og lesverdig gjennomgang. Ellers inneholder bindet en kort faktadel og noen sider med Quiz (Rosenborg-quiz og generell fotball-quiz).
Til tross for den velskrevne hoveddelen, så kommer denne 2013-boka helst i kategorien Primært for samlere og komplettister!
2013
Nye bøker siden forrige oversikt (2009):
Dette er ei utgivelse i serien ”Fortellingen om”, der RBK er i selskap med mye: Andre norske og utenlandske fotballklubber, Abba, Knut Hamsun, Gro Harlem Brundtland, Alexander Rybak for å nevne noe(n). Serien har en ”lese lett”/ungdoms/barnebokprofil. Jørgen Stuevold er en markert RBK- skribent, og han får ganske mye utav denne framstillinga. I forhold til tidligere og grundigere Rosenborg- bøker så scorer denne på at den er ny! Steffen og Demidov pryder omslaget, og ellers opptrer både legender, talenter (generasjonen født etter 1990) og Erik Attityd Hamrén!
Anders Mølster Galaasen: Steffen : Født til fotball. Kagge, 2012. 250 s.
Som far, så sønn. Steffen Iversen si lange og omskiftelige fotballkarriere er over, og ei bok til å markere dette synes ikke urimelig. Den fikk også upåklagelig oppmerksomhet da den ble lansert før jul. Steffen på godt og vondt har vært en fargeklatt og et uromoment. Og ikke alt som kommer fram i denne boka ble applaudert av de interne sirklene i klubben. Som sivilist har Iversen et litt rufsete rykte. Som fotballspiller har han vært et kraftsentrum og en fairplayer av rang!
Til B- lista:
(utgivelser som ikke helt forsvarer noen posisjon på lista, men som fortjener å bli nevnt likevel).
Stig Inge Bjørnebye: Løsrivelse. Aschehoug 2009. 110s.
Bjørnebye var en viktig spiller for RBK tidlig på 1990- tallet, og fikk med seg to seriemesterskap (-92 og -94), og ett NM (cupen) i -92. I sistnevnte ble han den store helten da han satte inn vinnermålet like før slutt: ”Ikke noe kjempetreff, men likevel, det blir vinnermålet, på overtid. Scoringen, sammen med den ukontrollerte feiringen i minuttene etterpå, er det siste jeg gjør på fotballbanen før jeg reiser fra Norge. Og det siste jeg gjør som barn”. Dette er stort sett Rosenborgs plass i teksten. Siden blir det Liverpool i 8 år. Boka tar også for seg andre sider ved det å være menneske i en travel tilværelse.
2009
Siden forrige oppgradering av RBK- litteraturlista vår, har det kommet til 2 opplagte tilvekster (så langt vi kan komme på):
Tor Kise Karlsen: Roar Strand. Tapir, 2007.
Dette er en sympatisk presentasjon av en trofast klubbspiller. At boka skal holde et visst nivå markeres med at Bertolt Brechts dikt ”En lesende arbeiders spørsmål” er trykt som en slags prolog. Diktet river ned myten om at det er marskalkene og kongene som er historia. Det er tvert imot kollektivet og fellesskapet som er drivkrafta i all utvikling. Dette skal vel også kunne oppsummere mye av RBK sin mye omtalte samhandlingsfilosofi.
Lys og lett og fornuftig og litt alvorlig bok, hvor Roar får gode skussmål fra alle som blir spurt!
Bjørn Lyngen og Thomas Myren: Rosenborg Ballklub Quiz. Aller forlag (2008).
En grei forretningsidé. Forlaget søkte samarbeid med alle eliteklubbene og fikk klarsignal fra alle unntatt én. Det betyr at det ble utgitt ei slik quiz-bok for de fleste beste klubbene i Norge. Quiz er ”in”, så det kan tenkes at dissehar kommet til anvendelse i supportermiljøene. Spørsmålene er delt inn i forskjellige kategorier, tidsperioder m.m., og det er også en del med generell norsk fotballquiz. Boka inneholder dessuten et utvalg ”Rosenborg- sanger”, uten at det sies et ord om sangene, hvem som har skrevet dem o.l. Skjemmende! Dette er ikke noen gnistrende god utgivelse, men i RBK- bokhylla må den stå!
2009-kommentar til litteraturlista om Rosenborg BK:
Det er åpenlyst at det finnes tvilsomme innførsler i denne oversikta, dvs. at det kan være litt søkt at noen titler er tatt med. Likevel vil vi ikke finne på å fjerne noe fra lista som en gang er kommet dit. (I parentes kan vi her bemerke at restopplaget av Erling Næss’ Markepappa- bildebok er til salgs på Bunnpris Gourmet på Tyholt!).
Men linja heretter vil kanskje være strengere, dvs. at vi antakelig vil bli mer kresen og selektiv. Her er eksempler på to utgivelser som vi ikke har plassert i det gode selskapet, men som likevel utvilsomt bør befinne seg i nærheten av ei RBK litteraturliste:
Åge Hareide: Fotball, fornuft og følelser. Gyldendal 2004.
Hareide trente RBK til ”The Double” i 2003, men dette overskygges av den overstyrte turbulensen rundt avgangen hans (for å overta landslagstrenerjobben, som han ikke var interessert i, osv.). Det er nesten bemerkelsesverdig lite om tida med RBK i denne boka (direkte ca. 25 sider av 200).
Jens O. Simensen: Dagfinn Enerly. Så fort kan livet snu. Aschehoug 2007.
Fotball er bare indirekte temaet i denne boka, og i fotballaspektet står heller ikke Rosenborg sentralt. Men Enerly var Rosenborg- profil i årene 2001-04, ien av klubbens sterkeste perioder.Det var som Fredrikstad- spiller at han ble sørgelig hardt ramma høsten 2005. Boka handler først og framst om det å møte brutale utfordringer i livet.Den kan være lærerik å lese for hvemsomhelst. Dagfinn Enerly har hatt mange rundt seg i den vanskelige perioden etter ulykka. Blant disse også flere trønderske fotballvenner.Noen minner fra tida i Trondheim er selvfølgelig også fletta inn i teksten.
QUIZ!
Ei bok der en tidligere kjent Rosenborg- personlighet står sentralt.RBK er ikke nevnt i teksten, men Lerkendal er (så vidt, på s. 27!). I norsk målestokk er dette ei bok som har solgt i ganske stort opplag. Vi må gape temmelig høyt hvis vi skal plassere den i rosenborgboksamlinga. Hvem er RBKeren det er snakk om, og hva heter boka?
2005
Rosenborg BK snubler. Lerkendal i en bølgedal!
Forrige sesong ble året Rosenborg-treet sluttet å vokse uforstyrra inn i himmelen. Etter tretten seriemesterskap på rad, holdt det på å gå riktig ille i forsøk nr. 14. Omsider endte "Trondhjæms fotballag" på 7.-plass i den hjemlige serien- altså midt på. Men tabellen lyver litt, for avstanden opp til "hederlig" var større enn nedover til "fadese". Mye nærmere den Tarpeiske klippe enn Capitol, med andre ord, og fjernt fra "Seiern hjæm i dag". I tillegg var cupinnsatsen pinlig deluxe (utslått av Hønefoss!!), og internasjonalt ble det heller ikke så mye å notere for historiebøkene.
Like fullt- interessen for og rundt klubben består. Og vår lille forkjærlighet for Rosenborg-litteratur ble imøtekommet, også i 2005. 2 nye "RBK-bøker" kan vi supplere lista vår med etter denne uvanlig nervepirrende sesongen:
Jens O. Simensen: Godfot-arven. Knut Torbjørn Eggen i samhandling med Nils A. Aschehoug 2005.
En godfot lykkes og opptrer sjelden aleine. I denne boka videreutvikler Knut Torbjørn Eggen tanker og ideer fra pappa Nils Arne sin fotball- og livsfilosofi, slik den bl.a. er presentert i den gedigne suksessen Godfoten (1999). Sønn og far har et slags pasningsspill gående i den foreliggende boka, og det fungerer godt. Finarbeidet med å sy stoffet sammen er det Jens O. Simensen som står for.
Om vi på forhånd kanskje nærer litt tvil om hvorvidt dette er ei "Rosenborg-bok", så forsvinner skepsisen fort når vi blar i den. Riktignok er Knut Torbjørn i voksen alder blitt kjent som trener for Ålesund, Moss og nå Fredrikstad. Men i bunnen for hans fotballkarriere ligger åpenlyst oppveksten i RBK- som sønn av en profilert spiller, som siden er blitt klubbens viktigste figur og identitetsmerke. Fram til bolken Arven inneholder boka mye RBK-historie på kryss og tvers: Oppveksten preges av Nils Arne sine fotballengasjement (for og i RBK og Vålerenga), og Knut Torbjørn kommer tett på mange minnerike fotballbegivenheter. Siden blir han sjøl en sentral spiller for RBK, til han legger opp etter 1991-sesongen. Beskrivelsen av egne angstlidelser i denne perioden, er modig og innsiktsfull.
Utover i boka får virksomheten i Fredrikstad større oppmerksomhet (opprinnelig var boka mest påtenkt som ei historie om FFK!), men Rosenborg som bakteppe forsvinner aldri, heller ikke i denne delen.
I likhet med Godfoten, er Godfot- arven ei klok bok. I tillegg er den mer lettlest enn sin forgjenger, og attpåtil er den mere av ei RBK-bok!
[webred]/Kjernen: Trist som faen. Sesongen 2005 – slik vi så den. 2005.
Kjernen- uavhengige Rosenborgsupportere- driver bl.a. nettstedet www.kjernen.com
Dette preges i ganske stor grad av signaturen [webred] sine hyppige og særegne kommentartekster. Bak psevdonymet [webred] skjuler seg to skribenter: Stein Gorset og Jørgen Stuevold. Stilen er gjennomført meget økonomisk og hamrende, og framstår som tilsynelatende humørløs. Engasjementet til fordel for RBK kan ikke betviles, men [webred] gir ikke ved dørene. Uavhengigheten i forhold til klubben er kompromissløs, og den får ingenting gratis av Kjernen. Ettersom marerittsesongen 2005 skred fram, ble fortvilelse og oppgitthet avløst av sarkasme og vantroskap. Men også [webred] kunne omsider ro sesongen i land uten at det verste skrekkscenariet (nedrykk!) slo til!
I denne boka har Kjernen samla [webred] sine løpende kommentarer til 05-sesongen. Som sagt er tekstene skarpe og originale, og de preges av skriveførhet, innsikt og brei bakgrunn. (Her er det nok å vise til "takkelista" bak i boka, som spenner fra Chris Hillman og Oddvar Brå til Michael Bakunin og Rudolf Nilsen!). Det kan likevel innvendes at kommentarene egner seg best i relativt små porsjoner av gangen. Altså slik de dukker opp med jevne mellomrom på websidene. Men som samla dokumentasjon av en skrekkelig trist RBK-sesong, kan denne utgivelsen knapt oversees!
(Derimot- etter noe overveielse- har vi valgt å ikke inkludere i vår uoffisielle RBK- bibliografi:
Åge Hareide: Fotball, fornuft og følelser. Gyldendal 2004.
Vi hadde begrunna forhåpninger til denne boka, ettersom Hareide trente RBK med hell i 2003. Men vi må nærmest finbla for å finne referanser til denne perioden i foreliggende bok. Av 200 sider, er det bare 20 som kan sies å ha direkte med tida i Rosenborg å gjøre. Kapitlet Brakkeliv er på skarve tre tekstsider, og den såkalte "Hareide-saken" (da Åge "stakk av" til landslaget) får fem. Alt i alt: Påtakelig lite om RBK i denne boka. (Sikkert) ei god fotballbok. Men noen RBK-bok er den ikke!).
2003
Bok-klubben Rosenborg BK
En norsk drøm i Champions League
I takt med at Rosenborg på helt overlegen måte dominerer i norsk herrefotball, øker også interessen for klubben. Dette har etter hvert gitt seg utslag i en nesten overdådig mengde bøker om RBK. 2003 er i så måte en usedvanlig sterk årgang: Hele to nye rosenbøker har sett dagens lys!
Atle Nielsen: (Rosenborg)- En norsk drøm i Champions League. Dinamo, 2003.
Som tittelen sier, tar boka for seg sesongene 1995/96- 2002/03- perioden da RBK for alvor tok skrittet ut i internasjonal fotball. På en måte er det kanskje gunstig at klubben ikke klarte å kvalifisere seg for det eksklusive selskap i inneværende sesong. Dermed er det mulig å puste ut og oppsummere en epoke som nå har tatt seg en pause. Boka er altså på det nærmeste kjemisk fri for alt som smaker av hjemlig, nasjonal fotball: Her er det Juventus, Porto, Celtic, Inter, Ajax o.s.v. som danner formasjonene på motsatt banehalvdel. Og arenaene heter ikke Åråsen, Alfheim eller Gjemselunden, men Parc des Princes, Estadio do Bessa og Olympiskij Stadion i Kiev.
Boka tar for seg Champions League-kampene sesong for sesong. En del enkeltkamper blir kommentert av enkeltspillere ("Vegard Heggem om Milan-Rosenborg") og av andre som følger klubben godt (Anne Kathrine Slungård, Drillo, sponsormajor Odd Reitan). Boka er rikt illustrert med fotografier som smaker av flomlys og innsats, men er ellers ikke helt enkel å finne fram i. Ryggraden for mange lesere vil derfor være de gule sidene med kampfakta etter hver sesong. Her finner vi alt vi gjerne vil vite og få bekreftet: Tore André Dahlum hadde vært på banen i 8 minutter da han scoret Rosenborg sitt andre mål i 2-0-kampen mot Boavista på Lerkendal, 27.10.99, Sigurd Rushfeldt lagde ekte hat trick i løpet av 21 minutter da Rosenborg slo Galatasaray på Lerkendal 25.10.98. Tall og statistikk til å grave seg ned i!
I det hele tatt: Et fint minnesmerke over disse åtte sesongene, da RBK, med nesten bare norske spillere, beit meget godt ifra seg mot feterte, multinasjonale stjernemannskap.
Norvald Kjenstad: Gyldne fotballminner. Rosenborg Ballklub 1967-69. Trøndersk forlag, 2003.
Mens forannevnte bok tok for seg 8 sesonger på 1990- og 2000-tallet, begrenser denne seg til 3 sesonger på 1960-tallet. Men ikke hvilke sesonger som helst: Dette er intet mindre enn Rosenborg sin første gullalder! Klubben hadde brutt igjennom i norsk fotball med cupseirene i 1960 og 1964. Likevel var ikke RBK ordentlig etablert i den norske fotballtoppen før til sesongen 1967, da klubben hadde rykka opp i 1. divisjon. Harald Sunde meldte seg over til Rosenborg fra Nidelv, og ble dermed lagkamerat med Odd Iversen. Disse to, "radarparet", ble klubbens udiskutable merkevare de neste tre sesongene, altså den perioden som boka forteller om. Odd Iversen etablerte seg som tidenes desiderte målkonge i norsk toppfotball, ofte i genialt samspill med Sunde. RBK ble seriemestre i opprykkssesongen, kom på andreplass i 1968, og vant igjen i -69. Så dro Sunde/Iversen til Belgia, og en epoke var over. Året etter ble det igjen sølv i serien, men etter en ganske annen resept enn artig og angrepsvillig fotball. Magien hadde forlatt Lerkendal.
Norvald Kjenstad fulgte Rosenborg tett i denne perioden, og gikk ikke glipp av en eneste hjemmekamp! Alle RBK-oppgjør blir referert og kommentert, ofte belyst av sterke, personlige opplevelser. Boka er heller ikke bare Sunde/Iversen: Alle som spilte på RBK de tre sesongene får velfortjent oppmerksomhet og omtale.
Svært mange av oss som vokste opp i Trondheim på 60-tallet vil få mange aha-øyeblikk gjennom å lese boka hans! Også de fine bildene fra Lerkendal vekker minner. Flere av dem er i farger, tatt av Trygve Hernæs og offentliggjort her for første gang. Tribunebildet var annerledes da enn nå: For eksempel legger vi merke til at hvit skjorte og slips var ganske vanlig tilskuerantrekk for 35 år siden (men så var det også mye søndagskamper). Utenom fotballen får vi forresten også mange artige tidsbilder, både fra Trondheim og fra verden utenfor.
Boka vekker som sagt mange minner. Lerkendal anno 1969 kan knapt sammenliknes med 2003. Klubben er den samme, men rammene er vidt forskjellige. På den tida var ikke begrep som konsept og totalopplevelse funnet opp, og billetter var noe en kjøpte ved inngangen før kampen. Atmosfæren er annerledes nå, men vi vil protestere hvis noen sier den er bedre i dag. Vær også klar over at tilskuersnittet i 1969 ikke var vesentlig mye lavere enn det vi har i dag!
Skal du kjøpe bare ei RBK-bok i år: Kjøp denne!
Litteraturliste etter rolle på banen
NB: Ajourføres ikke! Se kronologisk oversikt.
Å Rosenborg, å Rosenborg
Rosenborg Ballklub har siden 1960 spilt, og i dobbelt forstand skrevet, seg inn i norsk fotballhistorie. Det er derfor naturlig at det etter hvert er blitt forfattet en del om klubben: RBK er i ferd med å bli en bok-klubb! I denne lista har vi prøvd å gi ei oversikt over bøker om klubben, om RBKere og av RBKere. De fleste titlene vi har tatt med her, kan lånes på biblioteket.
Ballast
Nils Arne Eggen/Ola By Rise(red.): Dikt i garderoben. Det norske Samlaget, 2001.
Det finns mange likskapar mellom god lyrikk og underhaldande fotball: Store variasjonar, drivende rytme, uventa overgangar! Og da er vegen kort til RBK sin fotballfilosofi! Nils Arne og Ola har valt ut og kommentert gamle og nye dikt frå den norske bokheimen, og heile bokformasjonen er ganske fotballsk!
Bjørn Lyngen og Thomas Myren: Rosenborg Ballklub Quiz. Aller forlag (2008).
I forsvar/libero
Svein Brurås: Banens beste. Rune og Trude om tro og idrett. Sambåndet forlag, 1989.
Rune Bratseth: Det er oppvekst på Tempe, proffliv i Bremen og tanker om toppidrett og kristentro i denne boka. Ikke så mye om RBK, i grunnen. Men likefullt! (Trude Stendal har samme livssyn som Rune, og derfor deler de denne boka. Slik lurer hun seg også med i denne litteraturlista!)
I angrep/flanke
Ola Chr. Nissen: Mini. Hjemmet-Mortensen, 1992.
Jahn Ivar Jakobsen: Via Junkeren og Bodø-Glimt til Trondheim og RBK. Når boka slutter, spiller mini for Young Boys i Bern. Men han længte hjæm, og det gikk som det måtte! Bildene har stor plass i denne boka!
Tor Kise Karlsen: Roar Strand. Tapir, 2007.
Midtspiss/tanksenter
Odd Henrik Vanebo: Odd Iversen. Fotball er mitt liv. Gyldendal, 1975.
Denne boka slutter med at Ivers er tilbake i Trondheim igjen, etter skjebnesvangre år i Racing Mechelen. Boka dekker Ivers´ karriere fra oppvekst, via gjennombrudd, og storhetstida med Rosenborg og landslaget rundt sesongene mot slutten av 1960-tallet. Inneholder også bolken Lær fotball med Odd Iversen og Jan Christiansen, med nyttige tips og vink fra Iversen og forsvarsklippen Christiansen!
Sverre M. Nyrønning: Høyt press. Historien om Odd Iversen. Aschehoug 1998.
Har noen annen norsk fotballspiller "fått" to bøker?! Denne følger Ivers´ fotballiv fra begynnelse til slutt: Trond-RBK-Racing Mechelen-RBK-Vålerenga-RBK. Men dveler like mye ved hovedpersonen sitt liv utenfor banen og etter den aktive karrieren. "Ei sannferdig bok om Odd Iversen må bli ei trist bok", heter det. Men mere entydig er den også ei modig og fryktesløs bok: Akkurat som vi husker hovedpersonen, på banen!
Samhandling/lagånd/klubbhistorie
Rosenborg ballklub 50 år. 1917-1967. Redaktør Tore Jacobsen. 1967.
RBK sin egen 50-årsberetning. Fotballen følges gjennom mange år med seire og nederlag, til det moderne gjennombruddet i 1960 og de første årene etterpå. Fotball, lag og spillere først og framst. Men også et gløtt til klubben si ishockey- (landets eldste?) og håndballhistorie!
Rosenborg ballklub 60 år. 1917-1977. Redaktør Arne Aanstad. 1977.
Dekker spesielt de 10 sesongene som hadde passert siden 50-årsberetninga. Perioden inneholder 3 serie- og 1 cupmesterskap. Skiverdensmester Wirkola har også presentert seg- og vi finner den merkelige Curtis-sesongen 1970: Sølv i serien, med 5 innslupne mål på 18 kamper!
Hans Petter Larsen: Troillungan. Boken om Rosenborg ballklub. Fabritius, 1980.
Tekst og bilder gjennom RBK-historia. Boka er mest interessant fordi den dekker de "svake" sesongene (inkl. nedrykk!!) utover på 1970-tallet godt! Når boka går i trykken, ser RBK opp og fram igjen! Møte med mange spillere- noen ufortjent "glemte" RBK-fjes! ("SVEIN GRØNDALEN: Mulig jeg legger opp snart".)
Ikke noen bok! Men bokstavelig avisformat, med autentiske gjengivelser av RBK-oppslag i Adresseavisen, rundt knesettende begivenheter i Rosenborg si historie.
Rosenborg! Bak mytene. Dyade, nr.2, 1992.
Heller ikke noen bok, men et spesialnummer (viet RBK) av Dyade; Tidsskrift for kultur, filosofi, psykologi, samfunn.(!) 1992 var et kronår for Rosenborg, og det er "fenomenet" RBK en prøver å belyse i denne allsidige presentasjonen. Mye av stoffet er skrevet av Carl Henrik Grøndahl, men mange kjente personer bidrar med innkast og utspill.
Ingar Skrede: Rosenborg- Svart på hvitt. Scanbok, 1992.
RBK inviterte en "outsider" til å følge klubben (i vid betydning) tett, med tanke på ei bok i jubileumsåret 1992. Skrede si beretning dekker løpende årene 1991-92: En periode med både triumf og turbulens. Ledende rollefigur: Nils Arne Eggen. Men også tilbakeblikk: Bl.a. et fint! portrett av Odd Iversen, anno Gjøvik 1991. (Ingar Skrede (1939-1996) hadde før dette skrevet en klassisk fotballroman: Fotball! Plymouth! (Gyldendal, 1977).)
Geir Svardal og Harald Grevskott: I Rosenborgs hus. Adresseavisens forlag, 1997.
Hva har Nordahl Grieg å gjøre med Rosenborg BK? Les denne boka, og finn ut! I post- moderne formspråk og typografi er "Huset"- Rosenborgbrakka på Lerkendal- det sentrale beretterståstedet i denne boka. Stor pris blir også satt på den fyldige statistikkdelen, som er Rosenborgs Hvem-Hva-Hvor-Når. Men ei innvending her er at denne delen tar lett på sesongene 1961-66. -Hvor god var f.eks. John Krogh, RBK sin første virkelige landslags- kjempe?
Atle Nielsen: (Rosenborg)- En norsk drøm i Champions League. Dinamo, 2003.
Boka tar for seg Rosenborg som europeisk fotballklubb i Champions League 1995-2003. Full av tall, navn og inntrykk fra mange forbløffende prestasjoner og storartede kamper!
Norvald Kjenstad: Gyldne fotballminner. Rosenborg Ballklub 1967-69. Trøndersk forlag, 2003.
Dypdykk i en legendarisk RBK-epoke (1967-69). Anført av radarparet Sunde/Iversen gikk laget direkte fra opprykk til seriemesterskap, og holdt seg i angrep gjennom 3 minnerike sesonger.
Geir Svardal: Historien om Rosenborg Ballklub. Tapir, 2007.
Fyldig markering av 90-årsjubiléet, hvor ikke minst klubbens pionérer får velfortjent oppmerksomhet!
Trenerbenk/lagledelse
Nils Arne Eggen: Godfoten : samhandling - veien til suksess. Aschehoug, 1999.
En dose Orkdals-biografi og RBK-historikk. Men først og framst inneholder boka oppskrifter på framgang. Rosenborgsuksessen bygger på folkelighet og pedagogisk-sosiologisk vitenskap: Utnytting av humankapitalen gjennom drilling av relasjonelle og komplementære ferdigheter.
I vilket som helst foretak finnes en møtende spiss som må utnyttes for det hun er verdt!
Nils Arne Eggen/Tor Røste Fossen: Lek og lær fotball. Adresseavisens forlag, 1972.
Stoffet i denne læreboka var tidligere presentert under "Nils og Tor prater fotball" i Adresseavisen. Eggen- sammen med Rosenborgs keeperkjempe og seinere landslagssjef hadde mye å lære bort, og biblioteket sine eksemplarer er for lengst slitt ut! Men kan bestilles fra andre bibliotek.
Ola By Rise: God i mål! Treningstips for små og store keepere. Gyldendal/Tiden, 1998.
"Å stå i mål er det artigste som finnes", påstår Ola i denne boka. Og det kan han kanskje klare å overbevise noen om, for han har godt grep om stoffet! Som ellers er bortimot fritt for RBK- preg. (Tredjekeeper Espen Isaksen brukes mye som fotomodell!).
Jens O. Simensen: Godfotarven. Knut Torbjørn Eggen i samhandling med Nils A. Aschehoug 2005.
Rosenborg sin sentrale midtstopper gjennom store deler av 1980-tallet har siden markert seg som fotballtrener på toppnivå. Her forteller han om både oppvekst, spiller- og trenerkarriere, supplert med presise støttepasninger fra pappa Nils!
Les mer om denne boka!
Tribune
[webred]/Kjernen: Trist som faen. Sesongen 2005 – slik vi så den. 2005.
Kritisk og uavhengig blikk på den grusomme sesongen 2005- som ei stund holdt på å ende enda verre enn den til slutt gjorde!
Yngres avd./rekruttering
Erling Næss: Markepappas underlige reise. Aune, 1997.
Ei bildebok (med illustrasjoner av Linda Stafne) som beretter om meitemarkpappa sin besynderlige og besværlige ferd fra Trondheimsfjorden og heim til sandkassa på Tyholt i Trondheim. Det står ingenting om RBK i denne boka. Men ferden som beskrives, kan med letthet leses som en allegori over Troillungan si lange reise fra skumring til flomlys! (Som Erling Næss bidro aktivt til gjennom minst ti sesonger).
Litteraturliste etter utgivelsesår
Noen av bøkene er nærmere omtalt i tidligere oversikter under året de ble utgitt
1967 Rosenborg ballklub 50 år. 1917-1967. Red. Tore Jacobsen.
1972 Nils Arne Eggen/Tor Røste Fossen: Lek og lær fotball. Adresseavisens forlag. (Boka finnes ikke lenger i biblioteket, kan lånes fra Universitetsbibliotek)
1975 Odd Henrik Vanebo: Odd Iversen. Fotball er mitt liv. Gyldendal.
1977 Rosenborg ballklub 60 år. 1917.1977. Red. Arne Aanstad.
1980 Hans Petter Larsen: Troillungan. Boken om Rosenborg ballklub. Fabritius.
1989 Svein Burås: Banens beste. Rune (Bratseth) og Trude om tro og idrett. Sambåndet.
1992 Ola Chr. Nissen: Mini (Jakobsen). Hjemmet-Mortensen.
1992 Patriot-Avisa. En jubileumsavis om RBK gjennom 75 år. Adresseavisen.
1992 Rosenborg! Bak mytene. Dyade nr. 2, 1992 (spesialnr).
1992 Ingar Skrede: Rosenborg- Svart på hvitt. Scanbok.
1997 Erling Næss: Markepappas underlige reise. Aune.
1997 Geir Svardal/Harald Grevskott: I Rosenborgs hus. Adresseavisens forlag.
1998 Sverre M. Nyrønning: Høyt press. Historien om Odd Iversen. Aschehoug.
1998 Ola By Rise: God i mål! Treningstips for små og store keepere. Gyldendal/Tiden.
1999 Nils Arne Eggen: Godfoten. Samhandling- veien til suksess. Aschehoug.
2001 Nils Arne Eggen/Ola By Rise: Dikt i garderoben. Samlaget.
2003 Norvald Kjenstad: Gyldne fotballminner. Rosenborg ballklubb 1967-69. Trøndersk forlag.
2003 Atle Nielsen: (Rosenborg) En norsk drøm i Champions League. Dinamo.
2005 Jens O. Simensen: Godfotarven. Knut Torbjørn Eggen/N.A. Eggen. Aschehoug.
2005 [webred]/Kjernen: Trist som faen. Sesongen 2005- slik vi så den. Kjernen.
2007 Tor Kise Karlsen: Roar Strand. Tapir.
2007 Geir Svardal: Historien om Rosenborg Ballklub. Tapir.
2008 Bjørn Lyngen/Thomas Myren: Rosenborg Ballklub Quiz. Aller forlag.
2010 Jørgen Stuevold: Fortellingen om Rosenborg. Kagge.
2012 Anders Mølster Galaasen: Steffen (Iversen): Født til fotball. Kagge.
2013 Thomas Myren: Rosenborg. Historien om kampene. Falck forlag.
2013: Det litterære cupfinaleheftet. Nr. 1. Molde-Rosenborg, 24. november 2013. Olympiastadion.
2014 Birger Løfaldli: I skyggen av Eggen. Storhetstiden, fallet og veien tilbake for Rosenborg Ballklub. Kagge 2014.
2014 Ola By Rise: Ballens bane. Gyldendal 2014.
2015: Det litterære cupfinaleheftet. Nr. 3. Rosenborg BK- Sarpsborg -08, 22. november 2015. Olympiastadion.
2016: Det litterære cupfinaleheftet. Nr. 4. Rosenborg BK- Kongsvinger IL. 20. november 2016. Olympiastadion.
2017: Marius Schjei Dahl: Rosenborg fra 0 til 100. Nihil forlag.
2017: Martin Ohren: RBK Quiz 1917- 100 år- 2017. Tordenskiold forlag
2017: Geir Svardal: 100 år med RBK. Fagbokforlaget
2018: Otto Ulseth: Nils Arne. Et liv i svart og hvitt. Aschehoug
2019: Geir Svardal: Bruttern. Triumfene, intrigene, kampene. Historien om Kåre Ingebrigtsen. Aschehoug
2019: Rosenborg-bibelen, mai 2019. VG bokmagasin.
2022: Erik Niva/ Thomas Karlsen: Rosenborg 1996. Sesongen da alt var mulig
Liste B
2004 Åge Hareide: Fotball, fornuft og følelser. Gyldendal.
2007 Jens O. Simensen: Dagfinn Enerly. Så fort kan livet snu. Aschehoug.
2009 Stig Inge Bjørnebye: Løsrivelse. Aschehoug.
2016: Petter Helland: Mang ei hærlig stund. Fotballbyen Trondheim 1886-2016. Communicatio.
2017: Per Christiansen: På hjemmebane. Lerkendal 1947-1962.
2018: Michael Stilson: Bare spille ball. Ungdomsroman. Cappelen Damm
2018: Arild Stavrum: Åge Hareide. Et fotballiv. Kagge
2019: Rune Skyum-Nielsen: Nicklas Bendtner. Begge sider. Politiken (Danmark)
2021: Per Joar Hansen: Folk og fotball. 40 år med humor og alvor. Bok i Nord
Ansvarlig for denne siden: .
Sist oppdatert: 11.04.2023