Våre favorittklassikere

Innhold

Det kan være vanskelig å bestemme seg for hvilken klassiker man vil lese. For å hjelpe deg litt på vei har våre ansatte plukket ut sine topp 10 favoritter. I lista finner du både nye, gamle, norske og utenlandske klassikere.

Nittenåttifire / 1984 (Nineteen Eighty-Four)

George Orwell

Få av etterkrigstidens bøker har vakt slik oppsikt som George Orwells fremtidsroman "1984", som utkom i 1949. Med sin avsløring av det totalitære system og sitt forsvar for individets rett er den like aktuell, selv om det magiske årstallet for lengst er passert. Handlingen er lagt til et mørkt og dystert bysamfunn, en fremtidsvisjon av London, hvor Storebror alltid ser deg og Tankepolitiet leser innbyggernes tanker.

Her finner du den:

Ringenes herre (The Lord of the Rings)

J. R. R. Tolkien

Tolkiens klassiske romanverk handler om kampen mellom det gode og det onde i en ukjent verden. Hobbiten Frodo har arvet alt etter onkelen Bilbo, inkludert en ring med mystiske trolldomskrefter. Den onde trollmannen Sauron er ute etter ringen, som er den eneste han mangler for å slå ned all motstand og styre Midgard. For å hindre at Sauron får tak i ringen, må den kastes i Dommedags juv i Mordors land, der den onde Sauron råder. Frodo og vennene hans drar ut på en lang og farefull ferd for å tilintetgjøre ringen. De krysser skoger og ugjestmilde fjell, møter ringskrømter, alver, dverger, trollmenn, drager og andre mystiske skapninger. Oppgaven blir desto vanskeligere av at den som bærer ringen gradvis ødelegges av dens krefter.

Her finner du den:

Haikerens guide til galaksen (The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy)

Douglas Adams

En torsdag ved lunsjtider blir Jorda eliminert. Tidspunktet er dårligst mulig for stakkars Arthur Dent som har trøbbel nok fra før. At huset hans rives og Jorda blåses i fillebiter er likevel bare begynnelsen. Snart befinner Arthur seg i tilværelsens ytterste og mest surrealistiske avkroker, sammen med sin galaktiske venn Ford Prefect. Dette er den første boken i verdens lengste trilogi og kom først ut i 1979.

Her finner du den:

 Fluenes herre (Lord of the Flies)

William Golding

Fluenes herre (1954) er fortellingen om skoleguttene som overlates til seg selv på en øde øy, og som selv må fastsette normer for atferd, og derved vise sin sanne natur og kultur. Det vokser spiselige frukter på øya, og den største utfordringen ligger ikke i å overleve fysisk, men i å utvikle et samfunn. Høyst forskjellige ledertyper peker seg ut og kjemper om makten over gutteflokken. Skoleuniformene erstattes av kroppsmaling, og uhyggelige instinkter vekkes til live, side om side med evne til logisk tankegang og ansvar for de svake og sårbare.

Her finner du den:

Victoria

Knut Hamsun

Victoria (1898) er en av de vakreste og mest berømte kjærlighetsromanene i norsk litteratur, og er blitt lest og elsket gjennom generasjoner. Historien om møllerens sønn Johannes og slottsherrens datter Victoria som elsker hverandre, men som av omgivelsene og den sosiale forskjellen mellom dem blir hindret i å leve ut sin kjærlighet, rører ung og gammel like sterkt fremdeles, over hundre år etter at den utkom første gang. 

Knut Hamsun ble født 4. august 1859 i Gudbrandsdalen. I 1862 flyttet familien til Hamarøy i Nordland. Hamsun fikk sitt litterære gjennombrudd i 1888 med et fragment av det som senere skulle bli boken Sult (1890). I 1920 mottok han Nobelprisen for romanen Markens grøde (1917). Hamsuns protyske holdning under 2. verdenskrig førte ham inn i et motsetningsforhold til størstedelen av det norske folk. I 1949 utga han På gjengrodde stier, der han reflekterte over sin livsskjebne. Etter mer enn 70 år i tjeneste hos ordene døde Hamsun 19. februar 1952 på sin gård, Nørholm, ved Grimstad.

Her finner du den:

Fuglane

Tarjei Vesaas

Fuglane (1957) er nok meisterverket til Tarjei Vesaas. Ingen annan romanperson er så omslutta av forfattarens omsorg og kjærleik som Mattis tust.

Mattis tust er hjelpelaus i kvardagsliv og arbeidsliv, og skarp er han ikkje. Men likevel forstår han på somme måtar meir enn dei skarpe. Naturen openberrar løyndomar for Mattis. Han kan tyde fuglespråk. Han kan lese dei breva som rugda skriv til han med nebb og føter. Og han kan formulere dei djupaste livsspørsmål: Kvifor er det slik det er? spør han den venlege gardkona som byr på kaffi då arbeidet endå ein gong har gått i stå for han. Ingen kan gje svar, men diktaren fortel på ein slik måte at også lesarane må ta Mattis inn i si omsorg, samstundes som vi forstår systera Hege og alle dei som gjerne vil hjelpe Mattis, men ikkje kan nå heilt inn til han.

Her finner du den:

Tjenerinnens beretning (The Handmaid's Tale)

Margaret Atwood

 

I en fjern fremtid, i republikken Gilead, lever befolkningen under et strengt, puritansk regime som resultat av lange tider med strålingskatastrofer, sykdommer og skremmende lave fødselstall. Fanatisk religiøse grupper har overtatt makten og innført et patriarkalsk diktatur som har fratatt kvinner alle deres rettigheter. Her møter vi tjenerinnen Offred som lever som konkubine med kun én oppgave: å produsere barn. Hvis hun ikke adlyder, vil hun, som andre dissidenter, bli hengt eller sendt vekk for å dø en langsom død. Men selv ikke en undertrykkende stat kan utslette Offreds livsvilje eller hennes begjær til de to mennene som hennes fremtid avhenger av. Boken kom først ut i 1985.

Her finner du den:

 

Kjærlighet i koleraens tid (Love in the Time of Cholera)

Gabriel García Márquez

Kjærlighet i koleraens tid (1985) er en av de fineste kjærlighetsromanene som er skrevet på spansk og et av høydepunktene i nobelprisvinner Gabriel García Márquez' diktning. Under forsøket på å fange en rømt papegøye faller doktor Juvena Urbino ned fra en stige og dør. Slik blir Fermina Daza enke. Allerede morgenen etter likvaken tropper den 76-årige Florentino Ariza opp hos henne. Etter at Fermina avviste ham for nøyaktig 51 år, 9 måneder og 4 dager siden, har han vært besatt av henne. Herfra nøster García Márquez opp den vel 50 år lange historien, en stor og frodig fortelling om det mest altoppslukende av alt: kjærligheten? og dens mange avtegninger. Beretningen om Fermina Daza, doktor Urbino og Florentino Ariza er en av de fineste kjærlighetsromaner som er skrevet på spansk. Ved siden av Hundre års ensomhet er den regnet som høydepunktet i nobelprisvinner Gabriel García Márquez' diktning.

Her finner du den:

Stolthet og fordom (Pride and Prejudice)

Jane Austen

"Stolthet og fordom" utkom første gang i 1813 og skildrer overklasselivet på den engelske landsbygda. Romanen forteller om forviklingene i forholdet mellom den muntre og livlige Elizabeth Bennet og den rike og overlegne Darcy. Tittelen "Stolthet og fordom" henspiller blant annet på de oppfatningene Elizabeth og Darcy har av hverandre til å begynne med. Romanen var en stor suksess i Austens samtid, og selv i dag kan vi glede oss over forfatterens presise og treffende personskildringer.

Her finner du den:

Kristin Lavransdatter Kransen

Sigrid Undset

 

Kristin Lavransdatter (1922) - en klassiker og en legendarisk kjærlighetshistorie.

Vi møter Kristin Lavransdatter, en litt bortskjemt og egenrådig pappajente, som vokser opp på storgården Jørundgård i Gudbrandsdalen på 1300-tallet. Faren Lavrans har allerede lovet henne bort til Simon, sønnen på nabogården. Det var ikke så uvanlig den gangen, og det er en god plan, helt til Kristin møter Erlend av Husaby.

Kristin forelsker seg hodestups og vender seg mot Lavrans og resten av slekten, og trasser igjennom sitt ekteskap med Erlend. Da venter hun allerede hans barn.

Her finner du den:

Sist oppdatert: 31.07.2024

Fant du det du lette etter?