Bokomtale: Tiril Broch Aakre. Fjällräven gul

Innhold

Tiril Broch Aakre er født i 1976. Dette er den tredje boka hennes. For romanen "Redd barna" (2015) mottok hun Bjørnson- stipendet.

Jeg-personen Stian er i slutten av tenårene. Han har mor, stefar og en ti år yngre bror (Jesper). Den egentlige faren opptrer også på distanse. Familielivet har ikke vært enkelt, verken med faren eller med moras nye mann. I et par tilbakeskuende kapitler ("Forhistorisk tid") får vi et lite og megetsigende innblikk i hvordan oppveksten har fortont seg for Stian og Jesper. Stian har mye omsorg for lillebroren, og dette er noe av det fineste i boka.

Tidlig i teksten skjønner vi at Stian har vært med i ei trafikkulykke med dramatisk utfall, og mesteparten av boka foregår i tida etterpå. Han blir motvillig blanda inn i lysskye aktiviteter, der den omtalte Fjällräven-sekken spiller en sentral rolle! Men Stian har ei viss styring med livet sitt, og bestreber seg på å holde fast på grunnleggende god etikk.

Peer Gynt og Petter Northug har roller i teksten! Begge har tydelige pluss- og minuspoler i livene sine, likesom Stian sjøl. Northug har også vært ute og kjørt bil med dramatiske konsekvenser. Disse analogiene kan være et fint utgangspunkt for diskusjoner!

Det finnes dramatiske elementer i teksten. Men disse forblir ganske uforløst, det er Stian sin indre kamp som er det sentrale. Boka består av korte episodiske (nesten novelleaktige) kapitler, uten streng kronologi eller episk tråd. Den er lettlest og ganske ungdommelig, både i form og innhold. Og bør i tillegg som nevnt kunne gjøre nytte for seg, i lesesirkler og i skolesammenheng.

(Ei)

 

Bestill boka

Boka finnes også som e-bok

 

Sist oppdatert: 28.09.2021

Fant du det du lette etter?