Bokomtale: Per Qvale. Tante Amerika

Innhold

Per Qvale(f.1946) er mest kjent som oversetter, men har også utgitt faktabøker og romaner.

Boka "Tante Amerika» handler om Lina Olsson, hennes søster Lisa og mannen Stenar. De bor på et lite sted i Värmland, på gården Där Framme. Året er 1939 og Lina har nettopp kommet tilbake fra Amerika, og hun har flyttet inn i Lillstugan på gården til Lisa og Stenar.

Gjennom de 155 sidene følger vi Lina som reiste til Amerika i 1912 etter å ha født et barn som ble bortadoptert. Hun fikk jobb hos Kellogg-familien i Michigan, kjent for sin corn flakes. Will Kellogg ble enkemann og inngikk et forhold til den unge Lina fra Sverige. Kellogg giftet seg med en mer «passende» dame, og Linas forhåpninger falt i grus. Hun tilbrakte mange år på en psykiatrisk institusjon og reiste etter hvert tilbake til hjembygda si i Värmland.

Etter mange år i USA snakker Lina en blanding av engelsk og svensk, og feirer både Thanksgiving og 4.juli. Hun lager fine selskaper for barna i nabolaget. Lina kler seg i fine kjoler og hatter og blir sett på som annerledes i lokalsamfunnet.

Hver dag går Lina til postkassen for å se om det er kommet brev fra Will Kellogg. Hun abonnerer også på lokalavisa fra Battle Creek i Michigan, der hun bodde. Det kommer aldri noe brev, men i avisa kan hun lese om de forskjellige medlemmene i Kellogg-familien som dør.

«Tante Amerika» er en lettlest bok om tap og savn. Den inneholder Lina Olssons tragiske livshistorie. Samtidig er det fine skildringer av livet på gården, der Lina får det til å vokse rundt husveggene. Hun er også opptatt av dyre- og fuglelivet, som er poetisk beskrevet. Med handling både fra Sverige og USA, kan boka anbefales lesere som liker lettleste historiske romaner.

(KS)

Bestill boka

Boka finnes også som e-bok.

 

Sist oppdatert: 26.04.2017

Fant du det du lette etter?