Bokomtale: Pedro Carmona-Alvarez. Bergen Ungdomsteater

Innhold

Norsk-chilenske Carmona-Alvarez er født i 1972. Siden 1997 har han gitt ut ti bøker, halvt om halvt lyrikk og prosa. For Og været skiftet og det ble sommer og så videre fikk han P2-lytternes romanpris for 2012. Den foreliggende boka beskrives som en frittstående oppfølger til denne.

Handlinga foregår på 1980-tallet. Den har tre tydelige hovedroller, og tenåringsjenta Marita er den mest sentrale. Hun har ganske nylig flytta til Bergen med mora, etter at foreldrene har skilt lag. (Det er denne familien si ganske dramatiske historie som romanen fra 2012 handler om. Jeg har ikke lest den, men det er sikkert en fordel å ha gjort det!).

Marita er rotløs og søkende. Hun har appetitt på livet, og deler seg mellom to kamerater. Dette trekantforholdet er grunnfortellinga i romanen. Det konkrete Ungdomsteateret som tittelen viser til, dukker opp midtveis i historia. Noen av ungdommene er aktive amatørskuespillere, mens andre er tilskuere. Det er fristende å lese dette symbolsk: Selve livet er en scene, og alle prøver å finne roller som vi passer inn i og som får fram det beste i oss. Dette kan ofte være et kav, spesielt i de såkalte formative årene!

Bergenskoloritten er ikke påtrengende. Men likevel får vi her og der lette assosiasjoner til Agnar Mykle og hans skildringer av sultent ungdomsmiljø fra samme by, femti år tidligere (Sangen om den røde rubin). Erotikken er en tangent, men også den underliggende sårheten som er knytta til savn og tap.

Stilen og oppsettet av denne romanen er ganske ukonvensjonell. Det merkes at forfatteren ikke er bundet opp av tradisjonell prosa. Språket er impulsivt og setningene ofte brutte, det brukes en del kursiv, og formen ivaretar tida og miljøet på en levende måte.

Det er flere avstikkere til USA i løpet av romanen. På de siste 55 sidene (California Dreamin´) er Marita på et lengre besøk hos faren. Det er blitt tidlig 1990-tall. Ungdommen her er ikke så forskjellige fra dem i Bergen, rusen og musikken er mye likt. Men hun får oppleve de voldsomme opptøyene i kjølvannet av Rodney King- saken (svart mann som ble brutalt banka opp av politiet) på nært hold. Slik rykker alvoret i livet flere skritt nærmere.

Det ligger i kortene at forfatteren ikke har gjort seg ferdig med Marita. Denne romanen er lett og frisk å lese, og passer kanskje spesielt godt for de som er født omtrent på samme tid som forfatteren!

(Ei)


Bestill boka

Boka finnes også som e-bok.

 

Sist oppdatert: 24.04.2017

Fant du det du lette etter?