Bokomtale: Namra Saleem. I morgen vi ler

Innhold

Namra Saleem (1985 ) er født og oppvokst på Sola. Hun jobber som programleder i NRK, og hun spiller i bandet Level & Tyson . "I morgen vi ler" er hennes debutroman.

I "I morgen vi ler" møter vi Samina og hennes familie. Foreldrene er fra Pakistan, og kom til Norge fordi faren ønsket å jobbe her. De bosatte seg i Stavanger der faren fikk jobb i Postverket. De fikk tre barn, eldstemann Atif, Samina i midten, og lillesøster Saira.

Det er Samina som forteller historien, og vi får innblikk i en familie som gir barna sine frihet så lenge de er små. Atif tøyer grenser i ungdomsårene, han går på diskotek, og alle i familien vet at han røyker marihuana , men de bare later som det ikke skjer. Samina mener at det er fordi han er gutt han kan holde på slik. Moren gjør det helt klart for Samina at når hun kommer i puberteten er det helt slutt på venninnekvelder, og hun får ikke være ute etter det har blitt mørkt.

Faren bestemmer at familien skal flytte til Oslo fordi han har fått en høyere stilling, men Samina er overbevist om at hovedgrunnen er at barna har blitt for norske. I Oslo bor det mange flere pakistanere enn i Stavanger, og foreldrene vil at barna etter hvert skal få pakistanske ektefeller. Faren tilbringer også mer og mer av sin tid i moskeen.

Samina velger etter hvert sin egen vei, hun vil jobbe med film, hun flytter ut av foreldrehjemmet for å bo sammen med en venninne, og hun reiser til England for å studere. Samina strever med å finne sin egen identitet. Hun slites mellom foreldrenes strenge moralbegreper, og sin egen trang til å utforske verden.

Forfatteren gir oss innblikk i en kultur med streng indre justis, og der æresbegrepet står sterkt. Romanen kan leses som et bidrag til debatten om hvordan det oppleves å være andregenerasjons innvandrer.

(AT)

Bestill boka

Boka finnes også som e-bok.

Sist oppdatert: 11.12.2018

Fant du det du lette etter?