Bokomtale: Mikkel Vika. Nowa Huta

Innhold

Dette er Mikkel Vikas (f. 1985) debutbok. Han er utdannet statsviter og jobber i Patentstyret. Han har tidligere vært praktikant ved Norges ambassade i Estland.

Boka består av ti noveller og er på 107 sider. Felles for novellene er at de har handling fra Øst-Europa, flere er fra Polen. Novellene har forskjellige tema men alle handler om kampen for å overleve i kjølvannet av kommunismens fall.
Tittelnovellen "Nowa Huta" utspiller seg i arbeiderbydelen Nowa Huta i Krakow. Denne bydelen ble bygget i 50-årene som et kommunistisk propagandaprosjekt.

To noveller gjorde ekstra sterkt inntrykk på meg. "Mishas sorti" handler om en familie med far, mor og en tretten år gammel sønn. De jobber med sirkus og kjører rundt i lastebil fra sted til sted. Jeg synes Vika beskriver godt sorgen som foreldrene har over sin psykisk utviklingshemmede sønn. Han er veldig barnslig for alderen og har fremdeles en teddybjørn som heter Misha, maskoten fra OL i Moskva. Foreldrene har ikke så mye tålmodighet med sønnen og faren sammenligner han med de andre guttene som allerede er i fullt arbeid på sirkuset. En sår fortelling om foreldrenes manglende evne til å godta sønnen som han er.

"Alle vil til Auschwitz" handler om en far som må reise fra dattera på tre år for å arbeide utenlands. Mora har allerede reist til Irland for å arbeide på hotell. Dattera blir igjen hos farmor og forstår ikke alt som skjer.

Det er tydelig at forfatteren har mye kunnskap om Øst-Europa, noe som gjør at novellene blir troverdige.

Jeg likte godt denne debutnovellesamlinga, og gleder meg til å lese mer av denne forfatteren. Han fortjener en stor leserkrets.

(KS)

Bestill boka  

Boka finnes også som e-bok.

 

Sist oppdatert: 27.04.2017

Fant du det du lette etter?