Bokomtale: Line Baugstø. Fører av grå folkevogn, juli 1975

Innhold

Line Baugstø (f.1961) debuterte i 1986 med romanen "Reise i gult lys". Siden da har hun skrevet en rekke bøker for barn og voksne. Hun jobber også som frilansjournalist, blant annet i avisa "Fedrelandsvennen".

Årets bok er en frittstående fortsettelse av boka "Sommer uten brev", som kom ut i 2014. Begge bøkene handler om søstrene Sigrid og Kristin. Handlingen i årets bok foregår i 1975, som man forstår av tittelen. Dette var det internasjonale kvinneåret,da det ble kjempet om barnehager, likelønn og retten til selvbestemt abort. Denne kampen fungerer som et bakteppe for handlingen i boka, og begge søstrene deltar i kampen på hver sin måte.

I boka "Sommer uten brev" er det mannen til Sigrid som følger sine drømmer og reiser til Alaska for å leve villmarkslivet. Han kommer ikke hjem, og Sigrid lever nå alene med sine to døtre. Hun jobber i et reklamebyrå og prøver å holde et forhold til sjefen hemmelig. Kristin er hjemme med to små barn, men er nyfeminist og drømmer om et annet liv. I årets bok er det Kristin som reiser fra familien for å realisere seg selv.

Tittelen på boka henspeiler på noe som man opplevde i tida før mobiltelefonen. Særlig om sommeren kunne man høre meldinger som: Til føreren av grå folkevogn, en kvinne med to døtre på 12 og 14 år: Ring hjem. Noen ganger fikk man også dødsbudskap via radio. I dette tilfellet er det familien som vil ha kontakt med Sigrid fordi de ikke vet hvor søsteren hennes er.

Boka gir et tidsbilde fra syttitallet, der de to søstrenes kamp for selvstendighet går som en rød tråd gjennom handlingen. Selv om det er dramatiske hendelser i boka, blir de fortalt på en udramatisk måte.
Romanen er lettlest og kan leses uavhengig av om man har lest "Sommer uten brev".

(KS)


Bestill boka

Boka finnes også som e-bok.

Sist oppdatert: 24.04.2017

Fant du det du lette etter?