Bokomtale: Lars Lenth. Menn som hater ulver

Innhold

Lars Lenth har teft for å skrive om brennaktuelle temaer. Tidligere har han tatt for seg hovedflyplass-saken og fiskeoppdrettsnæringa. Denne gangen har han bykset inn i en ulvedebatt på sitt mest intense, selv om arbeidet med boken startet for to år siden.

I Østerdalen er det lite stemning for å ha ulv luskende rundt hus, og man lever etter mottoet «en død ulv, er en god ulv». Vi får ofte høre fra ulvevernere at ulven ikke er farlig for mennesker, og at sist gang et menneske ble drept av ulv i Norge var på 1700-tallet. Men i boken til Lenth er det nettopp det som nå har skjedd. En ung kvinne blir drept, og hennes femårige sønn så vidt berget opp i et tre. Kronargumentet til ulvevernerne holder på å smuldre opp foran øynene deres, og ulvehaterne forbereder seg til fullt gjennomslag på nasjonalt nivå. De håper at dette skal føre til at all ulv på norsk side skal drepes. Og det skader jo ikke at kvinnen som ble drept selv var ulvetilhenger, og heller ikke riktig norsk.

Lenth viser på en humoristisk måte mekanismene i en liten bygd, hvor det er lite rom for annerledestenkende og spesielt i en slik sak. Ordføreren, varaordføreren og lensmannen får denne hendelsen servert som en gave, mens ulveforskerne må forsøke å begrense skaden så godt de kan. Med ulvehaterne på offensiven, er det bare èn mann som kan stå opp mot dem og bekjempe dem med deres egne midler, uten skrupler: Rino Gulliksen.

Skrupler er det i det hele tatt dårlig med på begge sider. Feller kan fort ramme andre enn dem de var laget for, og er det få norske ulver igjen, kan man alltid skaffe flere fra utlandet. Og en svenske får kjenne ettertrykkelig hva som ligger i ordtaket «gjør mot andre som du vil de skal gjøre mot deg». Den andre siden er jo notorisk kjent for sin brutalitet, og lever etter slagordet SGT, skyt-grav-ti.

Igjen har Lenth skrevet en bok om et aktuelt tema som har en brodd, samtidig som den har mye humor og et fargerikt persongalleri. Den er lettlest og har driv, og er du heldig så kan du lære noe nytt om ulven. Som forlaget skriver på baksiden av boken: mørk, morsom og rystende roman om naturen, mennesket og menneskenaturen. Husk at om du begår en ekstrem handling, er det alltid noen som er mer ekstrem på den andre siden.

(FD)

Bestill boka

Finnes også som e-bok.

Sist oppdatert: 11.05.2017

Fant du det du lette etter?