Bokomtale: Kirstine Reffstrup. Jeg, Unica

Innhold

Forfatteren (f.1979) er dansk kunsthistoriker bosatt i Norge. « Jeg, Unica» er hennes debutbok, og ble utgitt samtidig i Norge og Danmark. Reffstrup har bodd i Norge i fem år og har gått på Skriveakademiet i Bergen.

Romanen handler om den tyske kunstneren og kultforfatteren Unica Zürn (1916-1970). Hun ble født i Berlin, men etter krigen flyttet hun til Paris sammen med fotografen Hans Bellmer. Der vanket de i kunstnerkretser med kjente kunstnere som Marcel Duchamp, André Breton, Max Ernst og Man Ray.

I «Jeg, Unica» har paret reist ut av Paris til en liten landsby, Ermenonville. Året er 1957 og Bellmer har fått i oppdrag å lage et kunstverk. Sammen lager de en dukke i menneskestørrelse. Handlingen skifter mellom virkelighet og fantasi, og avspeiler Unicas mentale tilstand. Unica Zürn led av flere psykiske lidelser og i boka får man noen innblikk i dette.

Forfatteren sier at romanen er en fantasi om den virkelige Unica. Språket er poetisk og vakkert og forfatteren sier at hun bruker komma til å sy sammen teksten. Boka kan anbefales til lesere som liker å lese om kunstnere og kunstnerliv.

(KS)

Bestill boka

Boka finnes også som e-bok.

Sist oppdatert: 01.09.2021

Fant du det du lette etter?