Bokomtale: Inghill Johansen. Bungalow

Innhold

"Bungalow" er ingen voluminøs bok i fysisk sammenheng, men en bok der de store livstemaene blir berørt. Gjennom et sett korte prosastykker, som innbyrdes henger sammen handlingsmessig, presenteres vi for en historie som inneholder både forfall, tap, avhengighet og ensomhet. Her er alvor, men også mye humor.

Handlingas hovedperson er en kvinne som jobber i skolevesenet. Hun har nylig mistet sin gamle mor og sørger over dette. Gjennom skildringer fra undervisningssituasjonen og skolehverdagen, danner vi oss et bilde av hovedpersonen som et menneske som ofte føler seg usett og utydelig. En person som føler at hun står på utsiden av situasjoner og betrakter det som skjer med en viss distanse.

Gjennom fragmenter av erindring fra barndom og ungdom får vi som lesere et innblikk i forholdet mellom hovedpersonen og mora som hun nå har mistet. Her er følelsen av tap og gjensidig avhengighet, men også distanse, sentrale begreper.

Et viktig element i boka er huset hovedpersonen bor i. Hun bor alene i dette huset og når mora blir syk og svinner bort, begynner også dette huset å forfalle. Hun er klar over hva som skjer og også naboene kommenterer forfallet. Folk som kommer på besøk gir hovedpersonen en hjelpende hånd med huset, men trekker også et lettelsens sukk over at de ikke bor slik selv. Huset ble bygd av kvinnas bestefar rett før 2. Verdenskrig. Menneskene har i årtiene fylt huset med funksjon, og vært en viktig del av det. Nå skal huset selges og hovedpersonen beskriver møtet med megleren slik: "Å vise fram huset på denne måten føltes som å vise fram en del av seg selv og be om å få den verdsatt."

Handlinga i "Bungalow" er ofte til å kjenne seg igjen i! Hva gjør du når du står på togstasjonen, klar for å gå inn i kupéen og en tilfeldig dame kommer bort til deg og spør deg om du kan passe på at mannen hennes kommer seg med toget? Av høflighet sier vi velvillig ja, hjelper mannen å finne setet sitt og setter oss så i vår egen vogn. Bokas hovedperson gjør det samme, men får straks dårlig samvittighet; hva om mannen ikke kommer seg av på riktig stasjon? Og hva om han begynner å vandre i kupéen og ikke finner igjen plassen sin?

«Bungalow» er en bok med tekster om livsbetraktninger, handlingen hentet fra hverdagslivet. Språket er dempet og setningene er korte og presise.

Inghill Johansen (f. 1958) er både forfatter og lærer. Hun har tidligere skrevet bøkene "Hjertehvitt" (Roman, 1991), "Suge"(Prosa, 1996), "Klage" (Prosa, 1996), "Forsvinne" (prosa, 2009)

Johansen mottok Tanums kvinnestipend for 2002 og Doblougprisen i 2016. Hun ble nominert til Brageprisen for boka "Klage".

(SBM)

Bestill boka

"Bungalow" er også utgitt som e-bok.

 

Sist oppdatert: 01.09.2021

Fant du det du lette etter?