Bokomtale: Gaute Heivoll. De skyldfrie

Innhold

Gaute Heivoll (f.1978) debuterte i 2002 og har siden gitt ut både dikt, barnebøker, noveller og romaner. "De skyldfrie" er hans åttende roman. Heivoll har gått på forfatterstudiet i Bø og har også universitetsstudier i Oslo og Bergen. Han har mottatt flere priser, blant annet Brageprisen. En av hans bøker har blitt filmatisert og flere bøker har blitt oversatt til andre språk.

Handlingen foregår i ei bygd på 1930-tallet. Embret kommer til bygda som skolestyrer. Han er tjuetre år og skal bo på loftet i skolehuset. Søstrene Sigrid på nitten år og den yngre Edit bor sammen med sin mor. De viktigste stedene i bygda er skolen, bedehuset og butikken.

Sigrid reiser til byen for å gå på husmorskole. Etter hvert blir Sigrid og Embret et par, gifter seg og kjøper et hus i bygda. De to søstrene har et nært forhold til hverandre og er mye sammen. Sigrid og Embret får en datter til glede for alle i familien.

Sem, søstrenes onkel, kommer på besøk fra utlandet. Etter hvert viser det seg at Edit har blitt gravid med ham. I ei lita bygd på denne tida var dette en stor skam, og Embret og Sigrid blir enige om å la barnet vokse opp hos dem som deres egen datter. Hverdagen blir preget av fortielse og løgn for de tre som er involvert i denne saken, og de blir alle preget av dette. Det blir etter hvert en høy pris de må betale for valget de tok.

Denne romanen er på mange måter en "gammeldags" bygderoman. Men den er noe mer enn det. Den tar opp viktige tema som løgn, fortielse og skam og hva det kan føre til. Jeg har likt tidligere bøker av forfatteren og jeg likte denne også. Kan anbefales til lesere som liker bøker fra norsk bygdemiljø.

(KS)

Bestill boka

Finnes også som e-bok

Sist oppdatert: 16.09.2021

Fant du det du lette etter?