Bokomtale: Espen Ytreberg. Amundsen

Innhold

Espen Ytreberg (f. 1964) er professor i medievitenskap. Dette er den skjønnlitterære debuten hans.

Roald Amundsen (1872-1928) har stått modell i skjønnlitteraturen før. Mest kjente eksempel er Kåre Holt: Kappløpet (1974), som var meget omdiskutert da den kom ut. Siden da er det blitt mer vanlig å skrive biografisk orienterte romaner, fundert på virkelige personer. Men dette er fortsatt en litteraturtype som det finnes delte meninger om.

Boka til Ytreberg konsentrerer seg hovedsaklig om årene 1910-1913. Roald Amundsen og hans menn er i Antarktis for å ta seg fram til sydpolpunktet. Ingen har vært der før, men en samtidig engelsk ekspedisjon er ute i samme ærend. Det store poenget er å nå fram først.

Mye av teksten består i å skildre strabasene underveis mot målet. De er fem menn og flere titalls hunder. Hovedpersonen, "Roald", er lederen, og må forholde seg til det øvrige lagets spenninger, individuelle styrker og svakheter. Ytreberg skildrer hovedpersonen med større innslag av svakhet og tvil i forhold til det bildet vi vanligvis har fått av Amundsen. Dette gjelder spesielt i forholdet til "Hjalmar" (Johansen), som på grunn av konflikt ikke ble tatt med på selve framstøtet mot polen. Frigjort fra den historiske begivenheten så kan vi lese teksten som ei allmennmenneskelig skildring av et arbeidslag på et sjeldent krevende og slitsomt oppdrag.

Tilbake i sivilisasjonen har "Roald" den mindre velkomne oppgaven det er å formidle bragden for publikum. Dette er ikke minst viktig for å redde økonomien. Han føler seg ikke hjemme i denne rollen, som kåsør og foredragsholder. Mange av datidas polarfarere var flinkere med "natur" enn med "kultur", og slik var det kanskje med Amundsen også (Nansen var i så måte et unntak!).

I et etterord redegjør forfatteren for skriveprosjektet sitt, og om forholdet mellom fakta og fiksjon. Boka inneholder også ei fyldig kildeliste, og er krydra med dokumentariske illustrasjoner.

Jeg synes skildringene av "Roald" i sivilisasjonen er mest interessant å lese. Ellers så vil det være en klar fordel å kjenne til de historiske begivenhetene! (Fra boka si liste over kilder kan anbefales Tor Bomann-Larsen: Roald Amundsen. En biografi. 1995).

(Ei)

Bestill boka

Boka finnes også som e-bok.

Sist oppdatert: 27.04.2017

Fant du det du lette etter?