Bokomtale: Erlend Flornes Skaret. Nomade

Innhold

"Nomade" er Erlend Flornes Skarets (f.1976) tredje roman. Han debuterte i 2011. Skaret er sivilingeniør og har gått på forfatterstudiet i Bø i Telemark.

Hovedpersonen i denne boka sier opp jobben og kjøper seg en bobil. Han finner ingen mening i den jobben han har. På måfå kjører han sørover i Europa på jakt etter mening og litt sol og varme. Det første stoppet vi hører om er Sofia i Bulgaria. Så er han innom Thessaloniki og Korfu i Hellas, før han drar til Madrid og videre til Marokko. Forlaget kaller boka en "roadroman" og det er en rastløshet som jager hovedpersonen videre fra sted til sted.

Det er ikke de store hendelser som preger denne romanen. Skaret skildrer hverdagslige ting som den navnløse hovedpersonen opplever. Selv om han virker noe melankolsk og nedstemt, kommer han i kontakt med mennesker på sin ferd. I Sofia blir han med en ung kvinne hjem. På Korfu kommer han i kontakt med en person som har dagboka til en botaniker på femti-tallet, og som er skrevet på norsk. I Madrid får han seg en jobb som er enda mer meningsløs enn den han flykter fra.

Forfatteren har gjort grundig research til denne romanen. Han har selv reist rundt i Europa i bobil i tre år!

Selv om boka består av løsrevne passasjer om hva hovedpersonen opplever, har den en rød tråd: reisende ung mann på leiting. Den tar for seg tema som følelsen av meningsløshet, fremmedgjøring og mangel på identitet.

Skaret skriver på et godt nynorsk, mens utdragene fra botanikerens dagbok er på bokmål.

(KS)


Bestill boka

Finnes også som e-bok.

Sist oppdatert: 27.04.2017

Fant du det du lette etter?