Ingeborg og Randi har vært venninner siden barndommen. De er søskenbarn og vokser opp som nærmeste naboer. Sammen med Ingeborgs storebror Ådne utforsker de livet i lek og alvor. Ingeborg er den stille og forsiktige, beskjeden og litt engstelig. Randi er tøff, provoserende, utadvendt og tar stor plass. Hun er vant til å ha kontroll.
Handlingen foregår i et gårds- og slektsmiljø på Jæren, fra 1940-tallet og frem til i dag. I nåtid er de begge to i 70-årene. Ingeborg driver hjemgården alene. Som ung måtte hun ta over odel og ansvar, da broren døde som tenåring. Randi, fra nabogården, flyttet ut så fort hun kunne.
Vakre naturskildringer fra det spesielle landskapet, de vekslende årstidene, beskrivelse av arbeidsrutiner og tung pliktfølelse er med på å prege romanen.
I nåtid har Randi havnet på sykehus - en uvant situasjon for en som er vant til å være selvstendig. Det viser seg at hun er alvorlig syk med nyresvikt, og Ingeborg blir aktuell som eventuell donor. Maktbalansen mellom de to forskyves, og minner fra barndommen kommer opp til overflaten igjen. En tragedie fra fortiden preger dem begge, og får konsekvenser også i nåtid.
Dette er en roman om vennskap, men også om forelskelse, ensomhet, skyld og ansvar.
Tittelen "Steinauge" viser til tradisjonen med bygging av steingjerder, og hvordan en erfaren bygger kunne se akkurat hvor den enkelte steinen passet inn, slik at steingjerdet ble stabilt.
Språket er nynorsk, lettfattelig og godt.
Forfatteren er debutant, født i Stavanger i 1987. Hun har mastergrad i nordisk språk og jobber nå som redaktør i Samlaget forlag.
(UU)
Sist oppdatert: 10.09.2021