Bokomtale: Kathleen Rani Hagen. Grunnleggende plantediversitet

Innhold

Omslagsbilde av Grunnleggende plantediversitetTittelen på denne romanen høres ut som et emne for botanikkstudenter. Det kan det også godt være, for hovedpersonen i boka studerer botanikk på Universitetet i Ås.

På begynnelsen av studiet treffer den navnløse hovedpersonen den engelske studenten Peter. De møtes tilfeldig på en studentfest, og fortelleren blir forelsket i han. Peter studerer samfunnsfag og vet ikke så mye om botanikk. Hovedpersonen forteller han derfor mye av det hun har lært på studiet.

De bor i hvert sitt kollektiv og treffes ganske ofte. Peter snakker ikke norsk etter flere år i Norge, og hovedpersonen synes det er vanskelig å uttrykke seg på engelsk.

En stund har de et tett forhold og møtes ganske ofte. Så drar Peter oftere og oftere til Oslo uten at han sier hva han skal gjøre. Mens hun er på feltkurs får hun en melding om at han har truffet en annen og at det er slutt mellom dem. Hovedpersonen blir veldig trist og forlanger at de skal møtes for å få en klarhet i hva som har skjedd.

Gjennom hele forholdet har hovedpersonen hatt problemer med å gi uttrykk for sine følelser overfor Peter. Èn grunn er at hun er sjenert og har dårlig selvtillit. En annen er at hun får tips fra venninner om at hun ikke bør buse ut med alle følelser med en gang. Hun grubler mye på dette men klarer ikke å si til Peter at hun er forelsket i han. Etter at det er slutt og de snakker sammen om hva som skjedde viser det seg at Peter ikke har forstått at hovedpersonen har så sterke følelser for han. Når hun forteller han dette er det for seint, han er forelsket i en annen.

Dette høres ut som en søtladen, romantisk historie, men det er mer enn det. Boka handler om en botanikkstudents vei inn i voksenlivet der hun forstår at det er viktig å ha en god kommunikasjon med andre mennesker. Leseren får også vite mye om botanikk, om trær, blomster, lav og moser. Noen passasjer er nesten som en lærebok i botanikk.

Boka handler om forelskelse, kjærlighetssorg og botanikk og har en sår undertone. Den passer både for voksne og unge lesere.

Kathleen Rani Hagen er født i 1988 og dette er hennes debutroman.

(KS)

Bestill boka

Boka finnes også som e-bok.

Sist oppdatert: 27.09.2021

Fant du det du lette etter?