Bokomtale: Vidar Sundstøl. Oseberg

Innhold

OsebergDette er blant annet en historie om et vikingskip og et romskip. Romanen består av to parallelle fortellinger. Vi møter en tenåringsjente på tur med klassen sin til Vikingskipmuseet på Bygdøy. Hun kjenner seg utilpass og utenfor, og føler seg som et mobbeoffer. I den andre fortellingen våkner et menneske etter en langvarig dvale i nedkjølt tilstand, helt alene, uten hukommelse, i et rom fullt av maskiner og teknisk utstyr. Noe som kan tyde på at vedkommende er om bord i et romskip.

Vi følger jenta gjennom en dag på tur med lærere og elever. I tilbakeblikk tenker hun mye på oppveksten og på foreldrene. Det som opptar henne mest er sorgen over katten Oliver, som døde for mange år siden. Hun tenker også mye på livet etter døden.
I det mulige romskipet, langt inne i fremtiden, strever et menneske med å finne ut av situasjonen. Er det flere nedkjølte personer om bord? Hva betyr de bildene som dukker opp?

En felles kobling mellom de to historiene er minnet om en mann på fisketur, og en rund, hvit dupp som flyter på vannflaten.
Dette er en gåtefull historie som gir leseren mye å tenke på. Det er en fortelling om ensomhet, eksistens og om livet etter døden. Er vi først ugjenkallelig døde når ingen husker oss lenger? Er vikingskipet og romskipet bilder på en reise inn i døden?

Kapitlene er korte og lettleste. Stilen veksler mellom en kjølig, følelseskald og ubehagelig beskrivelse av tilværelsen i romskipet, og en hverdagslig og sår tenåringshistorie.

Vidar Sundstøl er født i 1963. Han debuterte i 2005, og har siden skrevet mange romaner. Han er mest kjent for krimbøkene i Minnesota-trilogien. For den første romanen i trilogien vant han Rivertonprisen i 2008. "Oseberg" er hans tiende roman.

Romanen finnes også som e-bok i appen BookBites.

(UU)

Bestill boka

Sist oppdatert: 20.08.2021

Fant du det du lette etter?