Bokomtale: Victoria Bø. Jeg vet meg et land

Innhold

Omslagsbilde av MascarasøvnDet er vinter og skikkelig kaldt i hovedstaden. Den unge musikeren Eilif Abelsen er på vei til juleselskap hos familien Bjerke. Han skal spille i selskapet. Eilif er kald, lungesyk, mager og dårlig kledt mot vinterkulden. Vi er Oslo under andre verdenskrig.

Etter farens død har moren blitt sammen med en tysk offiser, og broren Gunnar har meldt seg inn i NS. Eilif har derfor tatt helt avstand fra resten av familien og er fylt av skam og fortvilelse. Via venner får han jobb som organist i Valdres. Møtet med bygda blir ikke bare enkelt. Bygdefolket er mistenksomme og redde. Han ønsker å bidra, gjøre noe, yte motstand mot nazismen. Men hvem kan han stole på og ikke? Han føler også at han mangler det motet som skal til. Romanen skildrer utfordringene med å komme som ukjent til en liten bygd, ikke minst under krigen. I bygda ulmer det i mange underliggende konflikter. Eilif er forelsket i studenten Astri, som han har møtt i Oslo. De møtes igjen i Valdres, men alt er ikke så greit.

Dette er en skildring av krigshverdagen til vanlige folk i et lite lokalsamfunn. Det er en roman om unge, sterke følelser, om å ha viljen til å gjøre det rette, men også redselen for ikke å være sterk nok. Musikk er også et viktig element i romanen. Eilif har et kunstnersinn, og hans liv preges sterkt av det.

Dette er forfatterens femte roman. Hun er født i Oslo i 1972, og debuterte med romanen "Historien om Henrik Wiklunds barnebarn" i 2004. Victoria Bø har også skrevet sakprosa og en roman for barn. Hun har master i politisk økonomi og forfatterutdanningen fra Bø.

(UU)

Bestill boka

Boka kan også leses i ebok-appen BookBites.

Sist oppdatert: 27.09.2021

Fant du det du lette etter?