Bokomtale: Tiril Broch Aakre. Mødre og døtre

Innhold

Mødre og døtreDette er en personlig beretning om et mor-datterforhold. Sommeren 2017 tar forfatterens mor livet sitt mens hun er på permisjon fra ett av mange opphold på psykiatrisk avdeling.

Det er en sår og øm skildring av en oppvekst med en mor som tidlig reiser fra familien for å gå sine egne veier. Tiril og søsteren vokser opp med en pappa som tar ansvar og gir døtrene en trygg og god oppvekst. Annenhver helg er de sammen med den livsglade, lekne og kreative moren. Til tross for at hun lever et ustabilt og omflakkende liv, er hun også en mor som bryr seg. Hun er ressurssterk og selvbevisst, men er krevende og tar mye plass. Etter hvert blir det tydelig at moren sliter psykisk. Hun er bipolar, og gradvis må de pårørende ta mere avstand for å kunne beskytte seg selv.

Det handler om skyldfølelse og sorg, om den vanskelige kjærligheten man kan ha til sine nærmeste, med store kontraster. En varm, ærlig og vakker historie om et menneske som havner i det dypeste mørke.

Forfatteren snakker på vegne av mange pårørende om et tema som berører mange av oss. Romanen retter også en skarp kritikk mot et utilstrekkelig helsevesen og et sviktende behandlingsapparat.

Språket er poetisk og vakkert. I kursiv blir tekster og brev fra moren gjengitt.

Tiril Broch Aakre debuterte med diktsamlingen Kniplinger i 2013. Dette er hennes tredje roman. For romanen Redd barna fikk hun i 2016 Ungdommens kritikerpris. Forfatteren er født i 1976 og jobber både som forfatter, oversetter og forlagsredaktør. Hun har også mottatt Oversetterprisen i 2014 og Bjørnsonstipendet i 2016.

(UU)

Bestill boka

Boka kan også leses i ebok-appen BookBites

 

 

Sist oppdatert: 28.09.2021

Fant du det du lette etter?