Bokomtale: Sverre Henmo. På vei hjem

Innhold

Omslagsbilde av POå vei hjemThale og Magnus er på hyttetur. De har reist til den slitne, gamle familiehytta som Thale ønsker at de skal overta. I det de ankommer hytta, kommer beskjeden om at Georg, Thales 16 år gamle sønn, har besvimt på trening. Da Georgs situasjon stadig forverrer seg, bestemmer de seg for å kjøre hjem og til sykehuset. Store deler av handlingen foregår i bilen. Ingen av dem er egentlig i stand til å kjøre; Magnus har promille og Thale har mistet lappen på grunn av brudd på fartsgrensen. Det blir en klaustrofobisk biltur hjemover. De har mer enn 21 mil å kjøre.

Magnus er jeg-fortelleren, og det er hans versjon av historien som blir fortalt. De traff hverandre for 12 år siden, som lærere på samme ungdomsskole, og ble etter hvert et par. Magnus har fortsatt som lærer og har nettopp søkt på jobben som rektor. Thale har skiftet til en jobb i et privat firma.

Romanen hopper frem og tilbake i tid. I tilbakeskuende kapitler får vi gradvis rullet opp historien. Magnus har et intenst ønske om å bli far, mens Thale ikke ønsker flere barn. Det er en av årsakene til at parforholdet ikke er særlig godt for tiden. I løpet av bilturen blir det rippet opp i mange såre episoder fra fortiden. Dette blir en intens skildring av et par i krise, og et forhold i oppløsning. Slutten er ganske åpen for tolkning.

Sverre Henmo har skrevet mye for barn og unge. Han er født i 1968 og er utdannet sosiolog. Han debuterte i 1999. Dette er hans andre roman for voksne. Henmo mottok Kirke- og Kulturdepartementets litteraturpris i 2008, for ungdomsboka "Natt på Frognerbadet".

(UU)

Bestill boka

Boka kan også leses i ebok-appen BookBites.

Sist oppdatert: 23.09.2021

Fant du det du lette etter?