Bokomtale: Bjørn Olaf Johannessen. Reservisten

Innhold

Forfatteren (f. 1965) er en erfaren dramatiker og film-mann. Dette er den første romanen hans.

Reservisten har utgangspunkt i en historisk virkelig person, og denne gangen gjelder det ikke akkurat en skikkelse fra aller øverste hylle (type Munch, Grieg o.l.)! Det er snakk om svenske Vilhelm Swedenborg (1869-1943), som var engasjert i den kjente Andrée-ekspedisjonen i 1897. Med hjelp av en varmluftballong ville de prøve å nå Nordpolen fra et startsted på Svalbard (ekspedisjonen er blant annet skjønnlitterært behandla av Per Olof Sundman i Ingeniør Andrées luftferd, en roman han fikk Nordisk råds litteraturpris for i 1968).

Ballongen skulle bemannes med tre personer. Swedenborg var med til Svalbard som «den fjerde mann», i tilfelle noe skulle skje med en av de utplukkete. Det er denne «rollen» Johannessen belyser i teksten, som har form av dagbok, ført av Swedenborg. Posisjonen hans kan sikkert sammenliknes med det å være reservemålmann i fotball! Utad skal du være lojal og lagspiller, men hvilke tanker rører seg privat, der du sliter benken: Syn på egne ferdigheter, muligheter for å få slippe til...

Hvis den virkelige Swedenborg romsterte med slike innerste tanker som kommer fram i denne dikteriske teksten, så ville det ha vært både menneskelig og forståelig! Han balanserer mellom ei lojal maske utad, og private, innimellom desperate tanker om egen skikkethet målt opp imot de tre som skal av gårde. Teksten er lett og morsom å lese! Det er en avkledd, undertrykt tone i dagboka. Det «utenforskapet» som beskrives har allmenn gyldighet, og interesse for polarfart er ikke noen nødvendig forutsetning for å ha utbytte av å lese denne romanen!

Vilhelm Swedenborg kom ikke til Nordpolen, men det gjorde ikke de tre andre heller! I livets lotteri var han vinneren blant dem, og han ble etter hvert en anerkjent aeronaut og luftpionér.

(Ei)

Bestill boka

Boka finnes også som e-bok.

Sist oppdatert: 10.09.2021

Fant du det du lette etter?