Handlingen i denne romanen er lagt til Trondheim. 10 år gamle Svanhild vokser opp i et trygt og godt hjem med mor, far og storebror Einar. Far Johan har stilling som portner ved byens sykehus. Familien bor i portnerboligen.
Handlingen foregår på 50-tallet. Det er tre ulike fortellerstemmer i romanen, - Johan, Svanhild og Stig (som jobber på Østmarka) forteller i hver sine kapitler. For alle tre er det Einar det dreier seg om. Han er Svanhilds 10 år eldre bror som har en fantasi som har "løpt løpsk". Svanhild synes han er en fantastisk storebror. Med sin frodige fantasi leker han med henne og gir henne oppmerksomhet. Men etter hvert som Einar blir sykere, blir det vanskeligere for Svanhild også. I kapitlene om Johan skildres blant annet foreldrenes bekymringer og motstand mot å måtte legge inn Einar til behandling på Østmarka. Stig er pleieren som får ansvar for Einar. Det er en sjokkerende skildring av datidens psykiatribehandling. Samtidig er det en oppvekstskildring fra byen, med mye sykehushistorie og mye lokalhistorisk stoff.
Romanen er basert på en sann historie fra forfatterens egen familie. I etterordet forteller hun blant annet om en onkel som ble lobotomert. Historien og personene i boka er likevel ren fiksjon. Dette er ingen tung og dyster skildring. Selv om det er en mørk undertone, er det også humor, og språket er lett.
Gøril Emilie Hellen er oppvokst i Trondheim, men bor i Sandefjord. Hun jobber også som journalist. Dette er hennes andre roman. Hun debuterte med romanen "Veien over klippene" i 2014.
(UU)
Boka kan også leses i ebok-appen BookBites.
Sist oppdatert: 15.04.2020