Bokomtale: Øyvind Berg. Roseromanen

Innhold

RoseromanenPå utkikk etter ei bok som nærmest DUFTER? "Roseromanen" av Øyvind Berg (f 1959) er en hyllest til den kanskje vakreste av alle blomster; rosen.

Den navnløse hovedpersonen i denne boka blir rett etter fødselen forbyttet med en annen gutt. Det tar fem år før dette tilfeldigvis blir oppdaget, og hovedpersonens liv tar en annen vending da han blir "gjenforent" med sine biologiske foreldre. For begge de to guttene og deres foreldre byr dette på utfordringer.

Som 16-åring blir hovedpersonen kjent med Keyser, en mann som er lidenskapelig opptatt av roser og som eier to drivhus. Vår hovedperson fascineres av gartnerkunsten og dette skal prege hele hans videre tilværelse.

I et intervju med Cille Biermann i programmet NRK Bok, kaller forfatter Øyvind Berg "Roseromanen" en "hybrid". En "hybrid" fordi boka er en blanding mellom en roman og en sakprosabok. "Roseromanen" er rikt krydret med faktastoff om roser; blomstens opphav, dens rike tilstedeværelse i kulturhistorien, dens magiske duft.

"Roseromanen" er en roman om oppvekst og om å finne en retning i livet. Boka er sår i skildringa av hovedpersonens oppvekst, men byr også på humor. Et møte med britenes dronning på "Det kongelige hageselskaps blomstershow" er friskt beskrevet.

Øyvind Berg har skrevet flere diktsamlinger og er dramatiker, skuespiller og oversetter. "Roseromanen" er hans romandebut.

(SBM)

Bestill boka

Boka kan også leses i ebok-appen BookBites

Sist oppdatert: 23.03.2020

Fant du det du lette etter?