Bokomtale: Olaug Nilssen. Tung tids tale

Innhold

Omslagsbilde av Tung tids taleI denne boka, som er en selvbiografisk roman, forteller Olaug Nilssen om livet med og kampen for sin autistiske sønn Daniel. Da Daniel var to år utviklet han regressiv autisme og mistet gradvis de ferdighetene han hadde.

"Tung tids tale", som har hentet tittelen fra et dikt av Halldis Moren Vesaas, handler om familielivet med Daniel og hans to yngre brødre. Daniel utvikler seg til å bli en gutt som biter, sparker og slår. Han river ned og knuser ting rundt seg, og det er ikke lett for familien å delta i det sosiale liv. Boka beskriver foreldrenes møte med hjelpeapparatet, som mener at Daniel bør få diagnosen psykisk utviklingshemmet. Foreldrene kjemper i mot, noe som gjør det vanskeligere å få den avlastningen de har behov for.

Boka er en sterk og vond skildring av hvordan det kan være å ha en autistisk sønn. Etter hvert som Daniel vokser til blir han fysisk sterk og det kan gå hardt ut over de andre i familien. Gjennom hele boka kan leseren merke den kjærligheten mor har for sønnen sin.Nilssen beskriver fine opplevelser der sønnen er rolig og det er en god kommunikasjon.

På vegne av andre foreldre i samme situasjon gir Nilssen oss et litterært kamprop som har vakt oppsikt. Boka er på bare 155 sider og er en bok som kan anbefales alle å lese, også de som jobber innen dette feltet. Den gir oss et unikt innblikk i en virkelighet som mange lever i, men som for mange av oss er ukjent.

Olaug Nilssen (f. 1977) har studert litteraturvitenskap og vært student på Skrivekunstakademiet i Hordaland. Siden 2008 har hun vært leder for Skrivekunstakademiet.

Hun debuterte i 1998 med romanen "Innestengt i udyr". Nilssen har skrevet både romaner, skuespill og barnebøker. Hun har mottatt en rekke litterære priser, og i 2017 fikk hun Brageprisen for "Tung tids tale".

Olaug Nilssen skriver på nynorsk.

(KS)

 

Bestill boka

Boka finnes også som e-bok

Sist oppdatert: 03.04.2018

Fant du det du lette etter?