Bokomtale: Odd W. Surén. Krem med et hint av kuruke

Innhold

BokomslagSurén (f. 1961) har gitt ut noveller og romaner siden midten på 1980- tallet, og begynner å bli noe av en veteran. Tidligere skrev han prosa som var lett på foten og lett å like. Bøkene fra de siste årene stiller større krav til leseren!

Som nesten alltid hos Surén så er hovedpersonen i denne romanen en middelaldrende mann av det litt sære slaget. En mann som har «den åpenbart unike egenskapen det er å trives i sitt eget selskap, og nær sagt bare der». Hvorfor det er sånn, reflekterer Kjell Idar Holter (som han heter) over i lange, snirklete utgreiinger. Mye fundering foregår for øvrig ved hovedpersonen sitt stambord på Suréns Konditori! Som leser er det fristende å bli utålmodig med denne beretterstilen. 

«Bomben» i Holter sitt liv er at han har vunnet en enorm sum i pengespill. Men han holder dette skjult for omgivelsene, og han kommer ikke overens med hvordan (og om) pengene skal brukes til noe. Han tenker på familien til broren (som han ikke liker), på kollegaene i forlaget (som han kommer ganske godt utav det med), og på vanskeligstilte som han observerer på bussen og på gata. Poenget er at et slikt ufattelig hell ikke smaker bare godt, derav den ambivalente tittelen på boka. 

«Pengeproblemet» blir ikke utvikla til høyeste nivå. Sentralt står derimot noen diktmanuskripter, som forlagsmannen Holter mottar anonymt. Disse gjengis i tre bolker i romanen, til sammen ca. 75 sider. Hovedpersonen lurer selvfølgelig mye på hvem denne gåtefulle avsenderen kan være. Dette knyttes delvis sammen med det faktum at Holter i tidlig ungdom ble forført av ei voksen kvinne. Overgrepet gjøres det grundig rede for, uten at det blir helt alvorlig problematisert. Nesten kan det virke som om hovedpersonen ikke ville ha vært denne opplevelsen foruten. Uansett er dette et tidsaktuelt tema! Det er ikke lett å samle trådene etter å ha lest denne boka! Her er mye uforløst.

Hovedpersonen sin omgang med «garasjemannen» Vernon Jensen er lun lesing. Fredagstreffene med vertinna Ada Opaker er av det mer voldsomme slaget. Jeg tror at dette er en tekst som leseren kan ha nytte av å «lufte» med andre lesere. Lesesirkelstoff!

(Ei)

 

Bestill boka

Finnes også som e-bok

Sist oppdatert: 19.02.2018

Fant du det du lette etter?