Bokomtale: Mona Høvring. Fordi Venus passerte en alpefiol den dagen jeg blei født

Innhold

Omslagsbilde av Fordi Venus passerte en alpefiol den dagen jeg ble fødtDet er vinter og søstrene Martha og Ella er på vei til kuropphold på et høyfjellshotell i den norske fjellheimen. Martha har nettopp kommet hjem etter innleggelse på nervesanatorium, og er rekonvalesent. Ella er med som støtte og hjelp, og det er hun som forteller. Handlingen er tidløs og virker gammelmodig, men foregår nok i vår tid.

Som barn var de to søstrene veldig nære og avhengige av hverandre, men ting i ungdommen har endret forholdet mellom dem. I tilbakeblikk hører vi om søstrenes oppvekst. På hotellet er det flere personer som får betydning for søstrenes opphold der. Ella er en upålitelig forteller, og mye av det som skjer er drømmende, uklart og litt gåtefullt. Hun forestiller seg blant annet at de har reist til Alpene. Mot slutten av romanen sier Ella at "... dersom Martha hadde fortalt om disse hendelsene, om denne reisa vår, hadde fortellinga blitt annerledes".

Det er en roman om kjærlighet, søskensjalusi, nærhet og avstand.

Det finnes mange litterære referanser, særlig til Stefan Zweig, som Ella er veldig begeistret for.

Romanen er poetisk skrevet, språket er vakkert. Forfatteren skriver på samnorsk.

Mona Høvring er født i 1962 og debuterte som lyriker. Hun har tidligere utgitt 6 diktsamlinger og 3 romaner. Hun mottok Språklig samlings litteraturpris i 2012, ble nominert til Nordisk råds litteraturpris 2014 for romanen "Camillas lange netter" og ble nominert til Bokhandlerprisen 2018 for denne romanen.

(UU)

Bestill boka

Sist oppdatert: 22.01.2019

Fant du det du lette etter?