Bokomtale: Marit Kaldhol. Ta først på di eiga maske

Innhold

Ta først på de eiga maskeRut reiser til Chile for å se landet som kjæresten hennes kom fra på 1980-tallet. Hun bodde i ei bygd utenfor Bergen, og på en tur til byen møtte hun den chilenske flyktningen Luis. De var kjærester noen år, og Luis begynte å studere medisin i Bergen. Han fortalte om broren Mihail, som forsvant under Pinochets militærregime. Etter hvert ble Luis mer og mer fjern, både fysisk og psykisk, og det ble tydelig for Rut at tankene hans var i Chile. Da han reiste tilbake til Chile var det for å være med på oppbygginga av landet etter diktaturet. Etter noen år giftet Rut seg og fikk en datter. Ekteskapet ble kort, og Rut levde alene med datteren.

Rut hadde også en bror som døde, og mor til Rut ble veldig preget av dette og levde mesteparten av livet på psykiatrisk sykehus. Etter hvert som datteren vokser til, blir ikke forholdet mellom mor og tenåringsdatter så enkelt, så Rut har flere kompliserte forhold i familien.

Chilenske Luis var den store kjærligheten for Rut, og mange år etter at han hadde reist fikk hun beskjed fra hans tante om at han var død. Rut reiser til Chile for å se landet Luis kom fra. Kaldhols reisebeskrivelse av Ruts busstur fra Santiago til Iqueque, lengst nord i Chile beskriver både politiske hendelser og naturkatastrofer. Det er så man får reiselyst! På denne reisa kommer Rut i prat med forskjellige folk, og gjennom det og forfatterens beskrivelser av ting som skjedde under militærregimet får leseren innsikt i hva som foregikk. Når hun spør noen om hvordan forholdene i Chile er nå , får hun til svar: " eit samfunn som ikkje har summert opp si eiga historie, kan ikkje gå vidare"

Samtidig som boka er en kjærlighetshistorie, handler den om forholdet mellom mødre og døtre i forskjellige aldre, og også om Chiles politiske historie.

Marit Kaldhol (f.1955) har vært lærer både på grunnskole og videregående skole. Hun debuterte i 1983 med diktsamlinga "Lattermilde laken", og har skrevet bøker for både barn, ungdom og voksne. Marit Kaldhol skriver på nynorsk og har mottatt mange priser for sitt forfatterskap.

(KS)

Bestill boka

Romanen finnes også som e-bok i appen BookBites.

Sist oppdatert: 29.01.2021

Fant du det du lette etter?