Bokomtale: Maria Sand. Malurtveien 10

Innhold

Omslagsbilde av Malurtveien 10Malurt er en plante med besk og bitter smak.  Det samme kan vel sies om denne familiehistorien, der hver generasjon har sitt å stri med.

I Malurtveien 10 bor mormoren og morfaren til Mi. Hun vokser opp i en kunstnerfamilie, der mor er skuespiller og far er filmregissør. Foreldrene er mye på reise, og i oppveksten bor Mi hos besteforeldrene i lange perioder. Barndommen hennes preges av fravær og fortielser. Også morfar er skuespiller, og er en høylytt og tydelig voksenperson i Mi's liv. Mormor er taus og stille, hun bærer på en stor sorg.

Romanen hopper frem og tilbake i tid, og vi følger familien helt tilbake til først på 1900-tallet, til oldemor Agnes som også bærer med seg traumatiske opplevelser som former hennes liv.

I nåtid er Mi voksen, hun jobber som lærer og er gift med den italienske regissøren Leo. De har to små barn og strever med samlivet. Mi har katastrofeangst og har en IKEA-kasse med nødutstyr under senga. Hun har vokst opp med historier om ulykker, - og er overbevist om at dette også vil ramme dem.

Dette er et portrett av en familie gjennom 5 generasjoner, der traumer og angst går i arv fra mor til datter. Den katolske kirken spiller en viktig rolle for flere av karakterene i romanen, med sitt tilbud om fellesskap og tilgivelse. Som en kuriositet kan nevnes at Sigrid Undset også har en liten rolle i romanen.

Maria Sand er født i 1981 og er også skuespiller, utdannet i Roma. Hennes mor og morfar er skuespillere og faren er regissør, så det er mange paralleller til romanens Mi. Men forfatteren poengterer at dette ikke er en selvbiografisk roman.

Dette er hennes andre roman, hun debuterte i 2015 med romanen Hold pusten så lenge du kan.

(UU)

Bestill boka

Boka kan også leses i ebok-appen BookBites.

Sist oppdatert: 10.01.2020

Fant du det du lette etter?