Bokomtale: Lily Bandehy. Smaken av kirsebær

Innhold

Smaken-av-kirsebærLily Bandehy (1949) har skrevet flere bøker, den mest kjente er kanskje "En slette av valmuer" fra 2014. Hun kom til Norge fra Iran i 1988 og er mor til den kjente artisten Tooji.

I "Smaken av kirsebær", som er en meget personlig roman, treffer vi en jeg-person, Lily selv og den narkomane, prostituerte Veslemøy. De møtes på et rusakuttmottak der Lily jobber og Veslemøy kommer inn som pasient, en betegnelse hun selv ikke liker, "Jeg hater å bli kalt pasient, jeg er narkoman - og det er jeg fornøyd med!" sier hun.

Lily og Veslemøy finner hverandre og de oppdager at de, som narkoman og innvandrer, har en god del likheter. Boken veksler mellom Lilys oppvekst og nåtid, hun bor for tiden på en øy i sydligere strøk hvor hun skal lese Veslemøys dagboknotater gjennom mange år, disse notatene er den andre stemmen i boka. Boken varierer mellom beskrivelser som er så vare og vakre som en vakker, lys sommerdag og Veslemøys brutale og rå oppvekst og voksenliv. Mot slutten av boken treffer Lily Veslemøy en siste gang og da beskriver hun Veslemøy på følgende måte:"Hun var som en nyåpnet blomst som allerede var i ferd med å visne, en blomst noen hadde plukket, men glemt å sette i vann".

"Smaken av kirsebær" er en vakker bok som sniker seg inn i hjertet ditt og blir der en god stund.

(ABG)

Bestill boka

Boka kan også leses i ebok-appen BookBites.

Sist oppdatert: 29.05.2020

Fant du det du lette etter?