De som kjenner til den amerikanske kunstneren Mark Rothko, vet at han bodde i New York. I denne romanen derimot, bor han i Drammen. Kristian Klausen har flyttet Rothko og flere andre kjente kunstnere fra det samme miljøet, som Jeff Koons og Willem de Kooning, til sin hjemby. Boka starter med et selvmord, og fortsetter med livshistorien til Mark Rothko. Siden dette er en roman, vet man at mye er fiksjon. Det som er sikkert er at Rothko begikk selvmord i 1970.
I romanen følger vi oppveksten til den jødiske gutten Mark. Han flytter hjemmefra og skaffer seg erfaring på flere områder. Lesere som er kjent i Drammen vil kjenne seg igjen i mange stedsbeskrivelser. Konnerudgata er spesielt viktig i boka, og vi får ofte høre om hendelser som skjedde nord eller sør for Konnerudgata. Dette gjelder spesielt erotiske opplevelser. Klausen plasserer også denne gata inn i bildene til Rothko.
En annen kunstner som bor i Drammen er Agnes Martin. Rothko og Martin er kolleger på en videregående skole., og livshistoriene deres blir fortalt som parallelle historier. Martin slet med psykisk sykdom , men i motsetning til Rothko ble hennes bilder lysere og lysere, mens Rothko sine ble mørkere og mørkere.
Hvis man godtar det absurde i at disse kunstnerne bor i Drammen, tror jeg at man kan få glede av å lese boka.På en finurlig måte gjør Klausen oss nysgjerrige på hvem disse kunstnerne var og hva slags liv de levde.
Kristian Klausen (f.1971) har erfaring som lærer og er også kunstner. Han debuterte i 2008 med novellesamlinga "Måltidet i Emmaus". Siden har han utgitt flere romaner og novellesamlinger . Han har vært nominert til P2-lytternes romanpris og fått flere litterære priser.
(KS)
Boka kan også leses i ebok-appen BookBites.
Sist oppdatert: 04.11.2020