Bokomtale: Kjersti Kollbotn. Jord

Innhold

Bokomslag

Halvor er 13 år. Sammen med far og bestefar rydder han hogstfeltet for stubber og stein. Det er tungt kroppsarbeid. De bryter ny mark for å legge jord til gården. “Høyr gut” sier bestefaren. “Høyr jorda”. Vi er på et karrig småbruk på Vestlandet, fra forrige århundreskifte (1900) og fremover. Gjennom flere generasjoner følger vi livet på gården, med mye slit og motgang.


Dette er en tid da det er nød, plikt, arv og tradisjon som styrer livet ditt. Halvor er odelsgutt, og må ta over gården før han er myndig. Andre bestemmer hvem han skal gifte seg med. Ingen av dem får bestemme selv. “Du er prakka på meg” sier han til Regine. For kvinnene på gården er det viktigste av alt å føde sønner, - en ny odelsgutt er målet.


Livet på gården er avhengig av at alle bidrar. Alt styres av jorda og arbeidet med hus og dyr. Når sykdom og motgang overtar, kommer de i stadig større gjeld til en nabo. Det viser seg gang etter gang at det er kvinnene på gården som er de sterkeste psykisk. Mennene gir opp og finner sine fluktmuligheter (bl.a. alkohol).

Dette er en historisk roman, en slektshistorie som kan passe for dem som også har likt bøkene til for eksempel Anne Karin Elstad og Trygve Gulbranssen. Språket er nynorsk, lett å lese når man kommer inn i det. Forfatteren skriver kort, nøkternt og uten sentimentalitet. Boka har korte kapitler og god typografi.

Kjersti Kollbotn er fra Sogn og Fjordane, bosatt i Tromsø. Dette er hennes fjerde roman. Hun fikk Blix-prisen 2010 for sin første roman “Eg er mamma. Eg skal vera god”. I 2015 ble hun tildelt Tanums kvinnestipend.

(UU)

Bestill boka

Boka finnes også som e-bok.

Sist oppdatert: 31.01.2018

Fant du det du lette etter?