Bokomtale: Jens M. Johansson. Lavterskeltilbud

Innhold

LavterskeltilbudAdam Berg er forfatter, men når sant skal sies har det gått trått siden han ble rost opp i skyene for debutboka si. Han slenger inn en søknad om et stipend, men har ingen tro på å få det. Allikevel blir det til en inspirert søknad, hvor han forklarer hvordan han skal skrive den store arbeiderklasseromanen. Adam må ha truffet blink med temaet og tidspunktet, for han får 700 000 kr for å jobbe med denne romanen.

Da det verste sjokket har lagt seg, begynte tvilen å komme snikende. Adam skal skrive en arbeiderroman, han som aldri har hatt en lavtlønnet og hard jobb. Adam er godt utdannet og det vi vil kalle øvre middelklasse. Han aner ikke hvordan arbeidere har det!

Ingen med vettet i behold vil si fra seg 700 000 kr, så det er bare en måte å skaffe seg innsikt i hvordan arbeidere har det. Research! Adam skaffer seg jobb i kassa på Kiwi Mortensrud. Her går han undercover. Ingen vet hvorfor han er her, selv ikke sjefen som ansatte ham. Etter hvert får han gode venner her, i Bisma, al-Kabir og Torsby. Kanskje skal han klare å skrive boka som skal skyte forfatter og konkurrent Frank Dunbar ned fra pidestallen.

"Lavterskeltilbud" som bok er en ferskvare. Den tar opp en veldig aktuell problemstilling for tiden vi lever i nå. Om noen år kan denne situasjonen ha endret seg. Som et supplement til samfunnsdebatten åpner boken for en annerledes vinkling. Forfatter Jens M. Johansson lar forskjellige stemmer komme til ordet, for å balansere Adams noe begrensede oversikt over arbeiderklassens kår i Norge i dag. Det er en morsom og lettlest bok, som tar opp flere temaer enn man skulle tro ved første øyekast. Identitet er ett, men ikke bare klasseidentitet. Identitet som sønn kontra sin far, og senere i boken, identitet som "caffe latte-drikkende Grunerløkkasnobb" kontra folk på bygda. For deg som interesseres av klassetematikk i et land som hevder å ikke ha klasser. Fin og aktuell bok nå, kanskje mer, kanskje mindre aktuell om noen år. Best å lese den nå med en gang.

Jens M. Johansson (f. 1971) er journalist og forfatter og har tidligere gitt ut en novellesamling og flere romaner.

(FD)

Bestill boka

Boka kan også leses i ebok-appen BookBites.

Sist oppdatert: 20.08.2021

Fant du det du lette etter?