Bokomtale: Ingvild Holvik. Premien for alt

Innhold

Omslagsbilde av Premien for altMali Sjursen er 79 år. Hun bor i ei lita bygd og har nå kommet på aldersheim. Mannen er død og den eneste sønnen Thomas har hun ikke så mye kontakt med. Hun har ikke mye slekt i bygda, men naboen Inga og dattera hennes Veronica har hun nær kontakt med.

På aldersheimen tenker Mali over livet sitt. Om hvordan hun kom til bygda da hun giftet seg med Per. Hun mistet tvillinger i spontan abort og fikk sønnen i godt voksen alder. Hun tenker på han som "premien for alt".

Hun trives bare sånn passe på aldersheimen. For Mali som er vant til å styre sitt eget liv blir det mange regler, ikke får hun røyke hvor som helst heller.

Av de tingene som Mali tenker mye på er en spesialskole, Lægerøya, som ligger på ei øy i nærheten. Johan, fetteren hennes, var på denne institusjonen og led en trist skjebne i forsøket på å komme seg bort derfra. Mali drar på et lokalhistorisk møte på biblioteket som handler om Lægerøya. Beskrivelsen av livet på institusjonen tar en god del plass i boka.

Det viktigste for meg da jeg leste boka var likevel å få et innblikk i hvordan det kan være å bli gammel og å komme på en aldersinstitusjon.

Romanen er den andre boka til Ingvild Holvik (f. 1976). Hun debuterte i 2010 med romanen "Lykkefeltet". Holvik skriver på nynorsk.  

(KS)

Bestill boka

Boka finnes også som e-bok.

Sist oppdatert: 04.04.2018

Fant du det du lette etter?