Bokomtale: Halvard Hølleland. Faste rammer

Innhold

Faste rammerJan Otto Smith er lektor ved Oslo katedralskole. Fra leiligheten sin på St.Hanshaugen går han den samme ruta til skolen og dette har han gjort i snart tretti år. Han beveger seg stort sett i dette området av Oslo og har sine faste rutiner på hvor han handler i delikatesseforretninger og hvilke kaféer han frekventerer. Han er en engasjert lærer og elsker å snakke om Oslos historie knyttet til de forskjellige bygningene og gatene. Noen ganger får man følelsen av å være med på en guidet vandring i Oslo.

Jan Otto bor alene. Faren døde for lenge siden av en sjelden sykdom og moren bor på sykehjem. Livet hans er preget av rutiner, både på hverdager og i helger. Mye av dette er selvpålagt, men legen hans har også anbefalt han å leve et regelmessig liv. Det store spørsmålet er om Jan Otto har arvet den samme sykdommen som faren døde av, Huntingdons sykdom. Det er mulig å ta en gentest for å finne ut dette, men så langt har ikke Jan Otto gjort dette. Trusselen om sykdommen ligger som en mørk sky over livet til Jan Otto.

Tidligere i livet hadde Jan Otto en kjæreste, men forholdet tok slutt. Nå har han blitt interessert i den nye bibliotekaren på skolen. De treffes en del utenom skolen, men det er vanskelig for Jan Otto å bryte ut av rutinene sine. Han tenker også mye på sykdommen.
På skolen engasjerer Jan Otto seg i saken om fast arbeidstid. Det kommer pålegg om at lærere skal ha fast arbeidstid, og dette er noe han er imot.

Hovedpersonen i boka kan virke både parodisk og nerdete. Med sin rigide livsførsel og fastlåste meninger kan han minne om Elias Rukla, lektoren på Fagerborg videregående skole, som Dag Solstad har skrevet om.
Jan Otto er en mann som strever med mye. Den mulige sykdommen, forandringene på arbeidsplassen og forholdet til bibliotekaren. Det gjør han utrygg og presset fra mange kanter. Forfatteren framstiller han som både parodisk og stakkarslig, men også ressurssterk og lærd. En interessant bok om en mangefasettert person.

Dette er Halvard Høllelands debutroman. Han er født i 1986, har studert statsvitenskap og arbeider som byrådssekretær i Oslo.

(KS)

Bestill boka

Boka kan også leses i ebok-appen BookBites

Sist oppdatert: 11.01.2021

Fant du det du lette etter?