Bokomtale: Gøhril Gabrielsen. Ankomst

Innhold

Omslagsbilde av Ankomst"Her ender verden. Herfra er det ingenting." Slik starter historien om en ung kvinne som drar til Finnmark midt på mørkeste vinteren for å drive forskning på fugledød og klimaendringer. Hun bosetter seg alene på en hytte milevis fra annen bebyggelse, like ved et fuglefjell og med storhavet rett ut. Eneste kontakt med omverdenen er en satellittelefon, og på vinterstid er kun sjøveien mulig adkomst. Hun har avtale om levering av nye forsyninger hver femte uke.

Det er hovedpersonen selv som forteller. Alt som skjer er kun sett gjennom hennes blikk. Hun har forlatt mann og barn, og venter på at den nye kjæresten etter hvert skal komme og være sammen med henne. Som tiden går, skaper isolasjonen en egen spenning. Hva er sant og hva er fantasi? I hytta finner hun et lokalhistorisk hefte der det fortelles om tragiske hendelser på samme sted på 1800-tallet.

Hun blir skadet under en storm, og delvis i ørske blander hun sammen nåtid og fortid. Dette er et psykologisk portrett av en kvinne "på randen".

Forfatteren skriver lett og godt. Det er spenning og driv, og de storslagne naturskildringene er med på å bygge opp om den uhyggestemningen som bare øker utover i romanen. Slutten er helt åpen.

Gøhril Gabrielsen er født i 1961 og vokste opp i Finnmark. Hun debuterte i 2006, med romanen "Unevnelige hendelser". Dette er hennes femte roman. Hun har mottatt flere litterære priser, bl. a. Tanums kvinnestipend og Amalie Skram-prisen. For denne romanen har hun fått Havmannprisen 2017

(UU)

Bestill boka

Boka finnes også som e-bok.

Sist oppdatert: 12.08.2021

Fant du det du lette etter?