Bokomtale: Gabi Gleichmann. Aurelia

Innhold

AureliaDette er en historisk roman som strekker seg i tid fra Bratislava i 1909 til New York hvor den ender 85 år senere. I nåtid, i Oslo, får historielæreren Aron Kohn plutselig beskjed om at faren hans er sendt til sykehus med hjerneblødning. Faren dør senere, og Aron ser i tilbakeblikk på sin egen barndom og oppvekst.

Når han så begynner å rydde ut av farens leilighet, finner han et brev fra en ukjent kvinne. Han finner også et omfattende dokument, et manuskript. Dette viser seg å være Aurelias historie, som også skal endre faren Pavels historie.

Fortellingen starter i Bratislava i 1909. Aurelias mor er død, og hun vokser opp med sin far, rabbineren Liebermann, og den unge stemoren Mathilda. Aurelia oppdager etter hvert at hennes bakgrunn ikke er som hun hadde trodd. Hun havner deretter på barnehjem i noen år. Som 13-åring sendes hun som hushjelp til en overklassefamilie.

Hennes liv blir dramatisk og hun opplever mange tragedier og mye lidelse. Hele veien er det andre som bestemmer hva som skal skje med henne, og hun er aldri i en posisjon til å kunne styre sitt eget liv. Ting bare skjer, uten at hun har noen valgmuligheter.

Romanen er ikke bare Aurelias historie, men også jødisk historie på 1900-tallet. I intervju har forfatteren fortalt at historien har elementer fra hans egen farmors historie.

Gabi Gleichmann er født i Ungarn i 1954, oppvokst i Sverige og bosatt i Norge. Han jobber både som forlegger og forfatter. I 2012 debuterte han med romanen Udødelighetens elixir. Den ble nominert til Bokhandlerprisen og oversatt til 16 språk.

Begge romanene av Gabi Gleichmann kan også leses som e-bok i appen BookBites.

Bestill boka

(UU)

Sist oppdatert: 19.08.2020

Fant du det du lette etter?