Bokomtale: Camilla Bøksle. Det er vakrest når det skumrer

Innhold

Det er vakrest når det skumrerTittelen er hentet fra diktet "Det är vackrast när det skymmer" av Pär Lagerkvist. I romanen møter vi forfatterens bestefar i det han nettopp har blitt fratatt førerkortet etter en noe uheldig trafikksituasjon. Plutselig blir han avhengig av hjelp for å komme seg rundt. Ett av barnebarna får arve bilen og stiller opp som sjåfør.

Dette er en historie om å bli kjent med bestefaren sin på nytt, i godt voksen alder. Det utvikler seg etter hvert til et nært vennskap. Sammen med barnebarnet Camilla går bestefar turer i Kristiansands gater og minnes byen som den var.

Bestefaren har blitt en gammel mann og henger fast i fortiden. Han har alltid vært ganske dominerende, med et stort behov for å bli sett og hørt.

Som ung fikk han ikke utvikle sine kunstneriske evner og utdannet seg i stedet til en jobb i postvesenet.

Romanen blir også en historie om Kristiansand på 1900-tallet, om kulturen og folkene som bodde der. Fortellingen hopper i tid og veksler mellom fortid og nåtid, akkurat slik bestefarens tanker og fortellinger glir frem og tilbake.

Det er en poetisk og vakker bok om å eldes, om familiebånd, om arv og miljø. Forfatteren skriver humoristisk og gjenkjennelig om tema som alderdom, glemsomhet og andre plager som rammer oss alle etter hvert som vi blir eldre.

Romanen er basert på en virkelig person, Birger Bøksle.

Dette er Camilla Bøksles debutroman. Hun er født i 1971, er oppvokst i Trondheim, men bor nå i Kristiansand.

(UU)

Bestill boka

 

Boka kan også leses i ebok-appen BookBites.

Sist oppdatert: 19.08.2021

Fant du det du lette etter?