Bokomtale: Birgit Alm. De fremmede

Innhold

De fremmedeDet er mange i Nord-Europa som drømmer om livet i sola. I denne romanen treffer vi noen av dem i en spansk landsby. På landsbytorget ligger Bar Paradiso, som er samlingssted for landsbyens befolkning og ex-pats, utlendinger, som bor mer eller mindre fast her.

Handlingen i boka foregår i løpet av et døgn. Vi treffer Ted, som er separert og bor hos tante Elsie. Han sitter ofte på torget og skriver på romanen sin. Kevin har kriminell bakgrunn og jobber som håndverker. Det dukker opp en lang rekke mennesker, de fleste er engelske og kommer fra arbeiderklassen i Nord-England. Norske Liv er også her, hun har arvet en leilighet etter moren. Felles for de fleste som har kommet hit er at de har flyktet fra noe og drømmer om et annet liv.

Vi treffer også noen av de lokale landsbyboerne. Carmen jobber på Bar Paradiso og forsørger brødrene sine. Hun ønsker seg langt vekk fra det kjedelige livet i landsbyen. Ramona er sigøyner og tjener til livets opphold ved å selge seksuelle tjenester. Veldig få av utlendingene snakker noe mer enn noen få ord på spansk, så det er lite kommunikasjon mellom de lokale og utlendingene.

For de som har kommet til landsbyen er dagene preget av uvirksomhet og ensomhet og diskusjoner om alt og ingenting. Det er også en del fyll og mye snakk om sex, hvem skal Kevin ligge med i dag...Landsbyboerne derimot sliter med å få endene til å møtes og pensjonistene demonstrerer foran rådhuset hver mandag.

Birgit Alm er en samfunnskritisk forfatter og utenforskap har vært et tema som har gått igjen i hennes romaner. I denne boka setter hun søkelyset på kontrastene mellom beboerne i landsbyen og de som har kommet dit. Hun skriver om bedrag og selvbedrag, om forstillelse, lengsel og ensomhet.

Birgit Alm (f.1967) er litteraturviter. Hun debuterte med ungdomsromanen Det tause språket i 2003.

(KS)

Bestill boka

Boka kan også leses i ebok-appen BookBites.

Sist oppdatert: 19.08.2020

Fant du det du lette etter?