Kvinnen jobber et sted ved havet, på en forskningsstasjon for fugler. Der ringmerker hun trekkfugler. Hun jobber også som oversetter. Dette har hun gjort i mange år, - og hun lever ellers et svært isolert liv sammen med hunden sin. Leseren forstår raskt at her ligger det mye under. Har hun flyktet hit, og hva er det hun har rømt i fra?
Handlingen i romanen er delt inn i tre ulike tidsperioder, nesten som tre ulike historier. Disse livsfasene blandes og romanen hopper i tid. Historiene skilles ved overskriftene "Kroppen", "Staten" og "Eksilet". I "Kroppen" møter vi det barnløse ekteparet som står i en langvarig adopsjonsprosess og venter på å få et barn fra Kina. Ettersom årene går nærmer de seg omsider tildeling, men plutselig blir de vurdert for gamle til å kunne adoptere. Sinne, sorg og fortvilelse setter seg i kroppen. Sakspapirer og byråkrati blir til uoverstigelige hindringer.
Kapitlene med overskrift "Staten" skildrer en kvinne på hevntokt. Hun forfølger saksbehandleren fra Bufetat og hans familie. Gradvis blir hun mer og mer invaderende, og går til slutt alt for langt.
I "Eksilet" er vi i nåtid, langt sør i landet, ved havet. Det er flere andre som jobber ved forskningsstasjonen, både fast ansatte og frivillige. Langsomt åpner kvinnen opp for andre mennesker i livet sitt.
Romanen slutter med håp. Hovedpersonen er kanskje på vei mot et liv sammen med andre igjen.
Er det samme kvinne vi møter i de ulike fasene? Er det slik med levd liv at vi forandrer oss så mye at vi blir et helt nytt menneske?
En gripende historie skrevet på et godt og lettlest nynorsk.
Brit Bildøen debuterte med en lyrikksamling i 1991, og har siden da utgitt flere romaner, en essaysamling og lyrikk. Hun skriver både for voksne og barn. Hun har mottatt flere litterære priser, blant annet P2-lytternes litteraturpris 2015 for romanen "Sju dagar i august".
(UU)
Sist oppdatert: 12.12.2018